Online onderwijs vanaf september 2020

Online onderwijs vanaf september 2020

Bericht aan aankomende studenten Bedrijfskunde RSM, najaar blok 1 en 2 2020-2021 (September - December 2020)

 

Online onderwijs


Gegeven de onzekerheid rond de verdere impact en gevolgen van COVID-19 en gegeven onze wens om onze zittende studenten tijdig en duidelijk te informeren laten we jullie hierbij weten dat Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) heeft besloten om het Bedrijfskunde programma dit najaar in ieder geval online aan te bieden. Met andere woorden: je kunt volledig deelnemen aan het programma vanuit huis, zonder de noodzaak om naar Rotterdam te komen. Je hebt gegarandeerd toegang tot alle colleges en werkgroepen; je kunt aan al je tentamens deelnemen en je kunt al je studiepunten tot aan de kerstvakantie op afstand verdienen. Ofwel: iedereen gaat zo veel mogelijk online. Dit geldt ook voor de kick-off e.d.

We geven je de garantie dat ons online onderwijs aan dezelfde kwaliteitseisen voldoet als on-campus onderwijs. Dit betekent ook dat het diploma dat je uiteindelijk op RSM behaalt dezelfde waarde zal hebben als de diploma's uit het pre-Corona tijdperk.

Voor je studie het komend jaar op RSM betekent dit het volgende:

 • alle vakken van het eerste en tweede blok worden online aangeboden;
 • colleges gaan veelal in de vorm van webcasts, video's en MOOCs;
 • kleinere werkgroepen voor vakken als Wiskunde, Gedrag in organisaties en Accounting worden gewoon gegeven in de beoogde groepen, waarbij docenten en student-assistenten je door de oefeningen en opdrachten heen loodsen;
 • tentamens en opdrachten zijn alleen online en 'take home'. Veel 'klassieke' tentamenvormen zijn vervangen door take home exams of opdrachten;
 • het eerstejaarsvak Professionele ontwikkeling & mentoraat wordt momenteel aangepast om toch een zo optimaal mogelijke leerervaring te garanderen - met behulp van de nieuwste digitale technieken. Let op: we gaan proberen om ook enkele aanvullende activiteiten on campus aan te bieden: niet verplicht, wel aanbevolen.

Een avontuur?

RSM is er klaar voor. We hebben de laatste paar maanden van het afgelopen Bachelor 1 jaar al online gedraaid en dat ging goed. We hebben gezien dat studenten en colleges via webcast kunnen waarderen, en dat ze er ook de voordelen van inzien. Zo kun je de colleges in eigen tempo bekijken en nog eens terugspoelen naar lastiger passages. Desondanks: er gaat niets boven de ervaring van een echte werkgroep. Maar we hebben gezien dat onze studenten heel goed in staat zijn om succesvol online samen te werken en goed werk af te leveren. 

 • Erasmus University Rotterdam organiseert voor alles eerstejaars (dus voor alle opleidingen) de EUREKA week - een week gevuld met introductie activiteiten. EUREKA week wordt een online event dit jaar, en vindt plaats van maandag 17 tot en met donderdag 20 augustus;

  Voor Bedrijfskundestudenten is er ook het Kennismakingsweekend begin septemer, georganiseerd door STAR: de Studenten Organisatie van RSM. Ook dit wordt een online event; 

  De officiele kick-off van het Bedrijfskunde programma vindt plaats op maandag 31 augustus - eveneens online. Tegelijk kijken we natuurlijk allemaal uit naar het moment waarop we jullie ook in levende lijve kunnen verwelkomen. We hopen op een feestelijk moment begin januari 2021!

  We onderzoeken momenteel, onder meer voor het vak Professionele ontwikkeling en mentoraat of we toch ook enkele activiteiten op de campus kunnen doen - als de omstandigheden dat toelaten. Desalniettemin: dat is optioneel. Wie niet naar de campus komt ondervindt daarvan geen enkel nadeel.

 • Maar online onderwijs kent ook uitdagingen. Bijvoorbeeld voor studenten die zich niet zo makkelijke concentreren of die niet zo goed kunnen plannen. Of voor studenten die dyslectisch zijn, of visuele of auditieve beperkingen hebben. Bovendien kan ook je thuissituatie niet erg geschikt zijn om te studren, vanwege huiselijke besognes. Of simpelweg omdat je geen goed internet hebt. Zit je in zo'n situatie neem dan contact op met de studieadviseurs. 

 • Praktisch: computer configuratie
  Je hebt een minimale configuratie nodig om goed te kunnen deelnemen aan het programma.

  • Operating system
   Mac OS X or Mac OS 10.10 of hoger
   Windows 7 of hoger
   Linux: Mint 17.1, Ubuntu 12.04, OpenSUSE 13.2 en hoger
  • Processor
   Minimaal vereiste is Intel i3 of vergelijkbaar (bijv. AMD Ryzen 3); i5 of hoger is aanbevolen, vooral als je met videoconferenctie - applicaties als Zoom gaat werken.
  • ​​​​​​​​​​​​​​Werkgeheuegen (RAM)
   4 GB of meer
  • Disk space
   256 Gb of meer, SSD is aanbevolen (is sneller), maar is niet verplicht.
  • Video-Out
   HDMI
  • Netwerk connectie
   Bekabeld of draadloos 600 kbps is minimum, 1.5 Mbps of meer is aanbevolen voor video-based online interactie and collaboration (802.11 G)
   ​​​​​​​Mobiel 3G or 4G
  • Internet browser
   In het algemeen volstaan recente versies van Chrome, Firefox, of Safari. Let op: Internet Explorer 11 en Edge werken niet op alle applicaties. Loop je tegen een probleem aan probeer dan eerst via een andere browser.
  • Andere hardware
   Een webcam, ofwel ingebouwd in je computer of eentje die via USB verbindt
   Speakers en een microfoon, ofwel ingebouwd, ofwel USB plug-in of draadloos Bluetooth

  Je hebt een bepaalde minimum configuratie nodig op je computer om volop mee te kunnen doen. Kijk voor details op:

  Zoom: https://support.zoom.us/hc/en-us/articles/201362023-System-Requirements-for-PC-Mac-and-Linux

  Canvas: https://community.canvaslms.com/docs/DOC-10720-67952720329

  Beschik je niet over de vereiste configuratie, probeer die dan aan te schaffen. Heb je daarvoor onvoldoende financiële middelen, dan kun je voor financiële ondersteuning aankloppen bij het Erasmus Trustfonds.

  https://www.eur.nl/nieuws-agenda/dossiers/corona#hoe-kan-ik-onderwijs-op-afstand-volgen-wanneer-ik-geen-financile-middelen-heb-om-goede-ict-apparatuur-aan-te-schaffen

 • Aangezien je dit najaar niet verplicht aanwezig hoeft te zijn in Rotterdam is de keuze aan jou of je al dan niet al een kamer wilt huren gedurende het najaar.

  Let wel: als we besluiten om vanaf januari 2021 weer on-campus onderwijs te gaan aanbieden dien je tijdig je huisvesting te regelen!

 • De collegegelden blijven ongewijzigd 2.143 euro voor 2020-2021.

 • Studeren is meer dan alleen maar college lopen, en het face-to-face contact met docenten en medestudenten is een belangrijk onderdeel van de studie-ervafring. Hoewel we alles online netjes gaan regelen kijken we toch alvast verlangend vooruit naar het post-Corona tijdperk. We hopen echt in januari 2021 weer op de campus te kunnen starten. Omdat vanaf dan het overgrote deel van het online onderwijs weer vervangen zal worden door onderwijs op de campus verwachten we je dan ook weer terug. Uiterlijk 15 oktober hoor je hierover meer. 

 • Voor de meest recente informatie over het Bedrijfskunde programma kijk je op kanalen als: SIN online, Canvas en in de course manuals - we gaan je nog uitleggen hoe dat allemaal werkt.
  Voor algemene informatie over hoe de EUR omgaat met Corona kijk je op de EUR Corona Website (https://www.eur.nl/corona)