ODB event 2018

De economie trekt aan en voor 2018 worden de groeicijfers naar boven bijgesteld. Internationale handel en e-commerce nemen toe. Handhaving en risicomanagement vragen daarbij meer en meer om aandacht. En ten slotte zorgt de Brexit er voor dat nieuwe werkprocessen moeten worden ingericht. Er is meer werk en tegelijkertijd zien we de risico’s toenemen. Hoe gaat de Douane en het bedrijfsleven daar mee om? Dat was het thema van het ODB-event van 2018.

Hieronder zijn de presentaties te vinden van de verschillende sprekers en een impressie van de middag.

Programma
Welkom door de dagvoorzitter, Bart Jan Koopman, plv algemeen directeur evofenedex. Opening door Bert Wiersma, wnd Algemeen Directeur Douane.

Risico, veiligheid en incidenten
Interview van Bart Jan Koopman met Prof. mr dr Erwin Muller, vice-voorzitter Onderzoeksraad                    voor de Veiligheid en hoogleraar Veiligheid en Recht aan de Universiteit Leiden.

Douane verbeterplan – waar staan we nu?
Frank Heijmann, Hoofd Handelsrelaties, Douane en Marty van Pelt, manager FENEX, Wilco Heiwegen, evofenedex.
Bekijk presentatie.

Brexit en de Douane
Jos Hupperetz, Beleidsadviseur Taskforce voor de voorbereiding en onderhandelingen met het                      Verenigd Koninkrijk overeenkomstig artikel 50 VEU, Europese Commissie.
Bekijk presentatie.
Bekijk video.


Parrallel sessie 1

The Brexit impact from a UK trade perspective
Andrew Grainger, Director of Trade Facilitation Consulting and visiting researcher at Delft Technical University.
Bekijk presentatie.
Bekijk video.

Presentatie Brexit – wat staat ons te doen?
In deze sessie hebben we de gevolgen van Brexit besproken voor een fictieve, realistische casus.                    We geven aan hoe de onderneming en de douane zich nu voorbereiden op een situatie waarbij het VK niet langer lid is van de douane-unie en de interne markt.

De sessie werd geleid door Roel van ’t Veld, verantwoordelijk voor het proces Brexit bij de Nederlandse douane, Andrew Grainger en Leon Kanters, douanespecialist bij Meijburg en  voorzitter van de douanecommissie van VNO-NCW.
Bekijk presentatie.
Bekijk video.

Parrallel sessie 2

De Douaneprofessional van de toekomst
In deze sessie zijn we ingegaan op relevante trends en ontwikkelingen voor het douanevak. Doel was met elkaar te bepalen welke vaardigheden en competenties van belang worden voor het douanevak en hoe we de aantrekkelijkheid van instroom in het douanevak verder kunnen vergroten.

Deze sessie met diverse sprekers stond onder leiding van Stefan Verhagen en Willemijn Gwanmesia, beleidsmanager evofenedex. Bekijk presentaties Stefan Verhagen en Willemijn Gwanmesia.

ODB Event

Het ODB-event is een activiteit van het National Trade Facilitation Forum (Overleg Douane Bedrijfsleven), waarin de Nederlandse Douane samenwerkt in het kader EU buitengrensoverschrijdend goederenverkeer met overheidsorganisaties en koepelorganisaties zoals Deltalinqs, ACN, VNC, VNTO, VNO-NCW, MKB Nederland, evofenedex, TLN en FENEX. Bij vragen, neem gerust contact op met onze programma adviseur Eugene Kerpen.