Business information management

Business information management

Dit vak, 'Business Information Management', heeft als doel om studenten een helder beeld te geven van de belangrijkste vraagstukken, uitdagingen en kansen op dit gebied, met een specifieke focus op het creëren van waarde voor bedrijven met behulp van IT. Daartoe zullen de door IT mogelijk gemaakte strategieën besproken worden waarbij organisatie dominante strategische posities hebben gerealiseerd. Te denken valt aan proces- en ketenintegratie, maar ook aan netwerk effecten en long tail strategieën. Ook de impact van big data, internet of things, servitization en andere technische innovaties zullen besproken worden.

Daarnaast zal dit vak invulling geven aan bestuurlijke concepten van de toepassing van IT. Het gaat daarbij om het implementeren van een digitale transformatie, het realiseren van de IT “savvy” organisatie en een met de business “aligned” IT functie. Daarbij word met exercities in de eigen werkomgeving praktische ervaring opgedaan.

Ten slotte beoogd dit vak ook een beeld te geven van de belangrijkste management­vraag­stukken in het aansturen en beheren van de IT functie, zoals de inrichtingsvraagstukken van IT governance, information security en privacy, de best practices in beheer en de belangrijkste projectmanagement­concepten waaronder agile benaderingen.

Leerdoelen

Na het succesvol doorlopen van het vak, dienen studenten de volgende leerdoelen behaald te hebben:

 • In staat zijn om de ontwikkelingen op het gebied van informatie- en communicatie­technologieën te beoordelen en de potentie daarvan op de strategie en operatie in te zien
 • Een aanpak voor de digitale transformatie van een organisatie invulling te geven door het transformatiebeleid op te stellen en de benodigde structuren invulling te geven
 • In staat zijn om de informatiemanagement functie in te richten; de resultaten van de informatiemanagement functie te beoordelen en het instrumentarium (zoals informatie strategie planning, enterprise architectuur¬ en portfolio management) in te zetten
 • Het verkrijgen van inzicht in het agile inrichten van ontwikkelprojecten van informatiesystemen, gericht op het realiseren van waarde voor de organisatie.
 • Het college Business Information Management is zeer geschikt voor professionals die hun bedrijfskundige kennis en vaardigheden van de informatievoorziening en de toepassing van de informatietechnologie willen vergroten. Daarmee is het college zowel geschikt voor de business manager die een betere grip wil krijgen over de toepassing van de informatie­technologie (de ‘demand’ functie) als voor informatieprofessional die zoekende is naar een strategische samenwerking met de business (de ‘supply’ functie).

  Toelatingseisen

  U wordt tot de collegereeks toegelaten op basis van de volgende criteria:

  • Diploma van een geaccrediteerde hbo- of wo-opleiding
  • Minimaal drie jaar relevante werkervaring op hbo werk- en denkniveau.
 • "Ik heb gekozen voor Business information management omdat ik mijn kennis met betrekking tot IT-toepassingen wilde verdiepen. Business Information Management is niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven. Elke organisatie heeft te maken met IT en dit zal in de toekomst verder toenemen. Ook in de financiële sector speelt Business Information Management een belangrijke rol. Hierbij kan men bijvoorbeeld denken aan risicomanagement tools en tools voor het implementeren van de Basel-akkoorden."
  Sita Kalloe, Midoffice, BNG Vermogensbeheer

 • We verwelkomen u graag op onze campus in Rotterdam voor de Nederlandstalige collegereeks Business information management.

  Data

  De collegereeks bestaat uit zes interactieve avondcolleges op de campus en drie online sessies. U wordt via opdrachten uitgedaagd om u in de stof te verdiepen in de context van een concrete bedrijfssituatie.

  De colleges zullen van januari tot en met mei 2019 wekelijks plaatsvinden op doordeweekse avonden tussen 19:00 en 22:00 uur.

  17 januari 2018
  14 februari 2018

  7 maart 2018
  28 maart 2018

  16 april 2018
  7 mei 2018

  * Voor deze data is de inschrijving gesloten.

  Kosten

  € 2.750 (excl. BTW) per collegereeks, inclusief lesmateriaal.
  10% korting voor EUR and RSM alumni.

  Annulering

  Annuleringen moeten worden vermeld via openprogrammes@rsm.nl. Bij annulering wordt de deelnemer geacht te betalen:

  • 25% van de cursusprijs tot 14 dagen voor de startdatum van het programma
  • 75% van de cursusprijs tussen 14 en 7 dagen voor de startdatum van het programma
  • 100% van de cursusprijs bij annulering minder dan 7 dagen voor de startdatum van het programma
  • 100% van de cursusprijs nadat het programma is gestart.

  ​​​Vervanging

  Bij verhindering kan de deelnemer een collega van hetzelfde bedrijf aanwijzen die hem of haar bij hetzelfde programma zonder extra kosten kan vervangen.

  Algemene voorwaarden

  Bekijk de algemene voorwaarden. 

  Locatie

  Programma's vinden plaats bij Rotterdam School of Management, Erasmus University, Bayle (J) Building, Burgemeester Oudlaan 50, Rotterdam. 

  Accommodatie

  Voor een hotelovernachting in Rotterdam raden wij Novotel Rotterdam Brainpark aan, dat naast de universiteit is gelegen.

 • Aart Simons is de kerndocent van de collegereeks Business information management. 

  Drs. Aart Simons
  Drs. Aart Simons is kerndocent voor de colleges Business Information Management. Aart is een ervaren IT Manager die werkzaam is geweest voor middelgrote en grotere organisaties. Hij heeft onder meer verantwoordelijkheid gehad voor de Europese IT functie van een Concumer Electroniscs bedrijf en heeft leiding gegeven aan de transformatie van een nationaal uitgeversconcern. Aart is parttime verbonden aan het Technology and Operations Department van de Rotterdam School of Management/Erasmus University. Hij houdt zich bezig met Master Thesis coaching en Executive Trainingen. Daarnaast is Aart werkzaam als arbiter en mediator bij IT geschillen.