2013: Neuro-Finance

2013: Neuro-Finance

Dinsdagavond 30 oktober jl. organiseerde de Parttime Master Bedrijfskunde opleiding van Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) een alumnibijeenkomst met het thema Neuro-finance; waarom intuïtieve beslissingen soms beter zijn.

Petra van Hoeken, Chief Risk Officer en Member of the Board bij NIBC Bank, gaf een presentatie over het onderwerp gezien vanuit de praktijk. Frank Hartmann, Professor of Management Accounting & Management Control bij RSM, belichtte dit onderwerp vanuit het perspectief van recent academisch onderzoek op het gebied van neuro-finance.

Volgens Klaas Wassens, Executive Director van het parttime MSc BA programma, is van meet af aan hard gewerkt aan de opbouw van een netwerk van oud-studenten door middel van een actief alumni programma. Vier à zes keer per jaar worden dergelijke evenementen gehouden met gastsprekers uit het bedrijfsleven en/of de academische wereld.

“Het alumni programma geeft ons niet alleen de kans om contact te houden met oud-studenten maar creëert tevens een internationaal netwerkstructuur,” zei Wassens. Hij gaf als voorbeeld Shanghai, waar 100 oud-studenten een alumni club hebben opgericht. Docenten gaan er heen om workshops te geven, allemaal vanuit het alumni programma.

“Naast uitstekende netwerk mogelijkheden worden alumni blijvend op de hoogte gehouden van recent academisch onderzoek”, zei alumnus Niels Goossens die in de publieke sector werkzaam is. Hij beschreef de bezoeken aan de campus als een energy boost. Het sociale aspect gecombineerd met kennisverdieping sprak alle aanwezigen sterk aan. 

De 55 oud-studenten konden eerst gezellig bijpraten onder het genot van een hapje en een drankje. Na een korte introductie door de heer Wassens begon Van Hoeken met een betoog over de invloed van begrippen zoals normen en waarden, opvoeding en culturele achtergrond op inzichten en beslissingsprocessen. In een business case kwam dit aan de orde in de vorm van een vraag: ‘Waar staan wij als bank voor’?

Van Hoeken belichtte vervolgens de verschillen in besluitvormingsprocessen tussen kredietverlening en equity participaties. Uit ervaring blijkt dat bij equity participaties, waar de risk-reward factor groter is, meer emotie komt kijken dan bij een kredietverlening waar een meer rationele analyseproces van feiten en cijfers aan ten grondslag ligt.

“De kunst is dat je in het beslissingsproces zorgt dat er een balans tussen emotie en ratio is om tot een juist besluit te komen,” zei Van Hoeken. Deze balans is door de financiële problemen van de laatste jaren verschoven richting de ratio. Ze benadrukte dat ook de NIBC Bank zich tegenwoordig bezig houdt met vragen over besluitvorming.

In zijn presentatie meldde professor Hartman dat recent onderzoek heeft geleid tot een fundamenteel nieuwe kijk op de manier hoe wij beslissingen nemen, voornamelijk de ratio dieat bij financiële beslissingen komt kijken. Het is gebleken dat intuïtieve besluitvorming soms tot betere beslissingen leidt. Soms is het nodig om er eerst over te ‘sudderen’ in plaats van snelle rationele beslissingen te nemen gebaseerd op cijfers en grafieken.

Te veel regels hebben als gevolg dat mensen hun intuïtie niet meer volgen. Het is van belang om dit soort processen te begrijpen. Bij RSM wordt bijvoorbeeld neurologisch onderzoek gedaan van hersenactiviteit om empathie te meten. Betere beschikbaarheid van MRI scans zal in de nabije toekomst dit type onderzoek bevorderen.

Na een levendige discussie werd de avond besloten met een welverdiende borrel.

Rotterdam School of Management, Erasmus University wordt consequent gerekend tot de top 10 business schools in Europa. Het hoofdkantoor van RSM is gevestigd in de internationale havenstad Rotterdam, waar de Nederlandse kernwaarden openheid, flexibiliteit en het accepteren van diversiteit bedrijven uit de hele wereld hebben aangetrokken. Daarnaast is er een kantoor op de Zuidas van Amsterdam. De nadruk ligt op doorbraken in onderzoek en praktijken die relevant zijn voor bedrijven; primair gaat de aandacht uit naar het ontwikkelen van leiders die hun vernieuwende ideeën kunnen omzetten in een duurzame toekomst. Onze portfolio bestaat uit een breed gamma van Bachelor, Master, Doctoraal en MBA programma's en opleidingen voor executives. www.rsm.nl