Interview met Corné Hoogendoorn

Directeur Marketing, Corendon

‘Als het dan zo heftig is, studeren naast je baan, dan wil ik wel de allerbeste opleiding’

Zeven jaar geleden startte hij als marketeer met een ongekende discipline aan de Parttime Master Bedrijfskunde. Inmiddels is Corné Directeur Marketing bij touroperator Corendon. We blikken met hem terug op de opleiding en zijn benieuwd welke invloed de master heeft gehad op zijn carrière. ‘Die invloed begint al tijdens de studie,’ verzekert Corné.

Waarom koos je voor de Parttime Master Bedrijfskunde?

Ik heb HBO Commerciële Economie gestudeerd en dat ging me vrij gemakkelijk af. Het maakte dat ik dacht: ik heb nog niet het maximale uit mijn studie en uit mezelf gehaald. Op zich is dat geen probleem, maar ik had het idee dat het me zou gaan belemmeren qua carrièreperspectief.

Destijds zat ik net aan het einde van twee maanden proeftijd bij OrangeValley. In het gesprek met mijn leidinggevende gaf ik aan: ‘Ik vind het hartstikke tof, maar ik wil me graag breder ontwikkelen.’ Er zat een soort glazen plafond aan de functie die ik had. Ik was verantwoordelijk voor een niche binnen de online marketing; er is niemand op midden- of senior management die zo specialistisch is. ‘Ik wil graag een brede studie doen, een master,’ zei ik. Achteraf denk ik: hoor je wel wat je zegt? Wat als iemand dat tegen mij zou zeggen na twee maanden proeftijd? Maar ik kreeg als reactie: ‘Goed, ga maar op zoek.’

Ik wist al dat ik een brede studie zocht, dus Bedrijfskunde lag voor de hand. Eerst ben ik me gaan oriënteren: wat betekent het qua tijds- en geldinvestering? Het was direct duidelijk dat het heftig zou zijn. Als het dan zo heftig is, dan wil ik wel de allerbeste opleiding. Dan wil ik top notch, de beste Bedrijfskunde-universiteit van Nederland. Ik ben me erin gaan verdiepen en heb de lijstjes met accreditaties doorgenomen. De keuze voor RSM was vrij snel gemaakt.

Hoe regelde je het praktisch?

Ik was net twee maanden getrouwd, dus wat dat betreft gooide ik mijn leven vrij ingrijpend om. Maar mijn vrouw zei: ‘Als je het graag wilt, moet je het doen.’ Ik ben gewoon vijf dagen blijven werken, maar ik kreeg wel een financiële tegemoetkoming voor de studie. Omdat ik van het HBO kwam, moest ik als deel van de toelatingsprocedure de entreetoets maken.

Misschien was het ergens een beetje impulsief, maar ik ben er wel vol voor gegaan. Op de middelbare school en het HBO was ik minder gemotiveerd. Ik had een mentaliteit van ‘een voldoende is een voldoende’. Ik had nu het uitgesproken voornemen de volle 100 % te geven. Ik hoefde niet cum laude af te studeren, maar ik wilde mezelf wel in de spiegel kunnen aankijken en kunnen zeggen dat ik alles eruit gehaald had. En dat heb ik twee jaar lang heel gedisciplineerd gedaan.

Hoe ziet dat eruit: ‘heel gedisciplineerd’?

Ik studeerde zes dagen en werkte er daarvan vijf. Op een doordeweekse dag stapte ik om 6 uur uit bed om een uur te studeren, vervolgens werkte ik van 8 tot 17 uur op kantoor, daarna thuis eten en vanaf 19 uur ofwel college of weer studeren. Op zaterdag stond ik rond 7 uur op en studeerde tot ’s middags 17 uur.

De vrijdagavond was voor mijn vrouw en zondag voor familie en vrienden. Iedereen wist ook: Corné is aan het studeren. Alleen in de zomervakantie [een periode van ca. 9 weken, red.] was ik echt vrij en een ook rond kerst. Maar die pure discipline, week in week uit... Terugkijkend denk ik: hoe dan?

Er waren wel meer mensen die heel gedisciplineerd werkten. Veel studiegenoten hadden wel het voordeel iets minder werkuren te hebben, bijvoorbeeld een werkdag vrij om te studeren. Voor mij was die discipline gewoon dé manier om de studie te doen. Ik werkte ook altijd een week vooruit, zelfs in de afstudeerperiode. Ik ben gaan zitten en heb een weekplanning gemaakt, dus ik wist vanaf het begin: ik ga in mei afstuderen. Dat deed ik ook. Ik ben in één keer met een 8,5 afgestudeerd. Je denkt er niet zo vaak aan, maar eigenlijk ben ik er best wel trots op.

Hoe was het om na twee jaar klaar te zijn?

Het gat daarna is extreem groot. Ik weet het nog heel goed: ik was op donderdag afgestudeerd en op maandagavond zat ik op de bank en wist niet wat ik met mijn tijd aan moest. Ik had twee jaar lang geen tv gekeken, maar dat had ik totaal niet gemist. Ik ben naar de sportschool gereden en ben vier dagen in de week gaan sporten.

Waarin ligt de kracht van de studie?

Een combinatie van dingen. Wat ik echt te gek vond, is dat iedereen in dezelfde situatie zit: werken en leren. Alles wat je leert, kun je bijna direct toepassen en daar kun je met elkaar over praten. Als je meteen na school gaat studeren, is het allemaal theorie. Je zit tijdens de parttime master met studenten in een vergelijkbare situatie, veelal in het middenmanagement of tegen middenmanagement aan. Iedereen ervaart dezelfde struggles met het combineren van privé, werk en studie.

Wie ik ook heel goed vond, waren de professoren. De manier van lesgeven die ik gewend was, was er een van: dit is de waarheid, zo zit het. Tijdens de master was er veel discussie. ‘Dit is een zienswijze die wij zien vanuit theorie en onderzoek. Welke zienswijze hebben jullie vanuit de praktijk en je dagelijkse werk?’ Dat zijn heel interessante gesprekken.

Je leert enorm veel. Er is één inzicht waar ik elke dag wel meerdere keren profijt van heb: het inzicht dat elke situatie die zich voordoet, meerdere waarheden heeft. Die waarheden in kaart brengen en vanuit verschillende optieken kunnen bekijken, is heel waardevol. Het zorgt ervoor dat je makkelijker door dingen heen prikt, processen doorziet, besluitvorming begrijpt en deze ook kunt uitleggen. Dit heeft mij geholpen bij de stappen in mijn carrière.

Zie je duidelijk de invloed van de studie op je carrière?

Ja, die invloed begint al tijdens de studie. Ik heb destijds ook wel gesprekken gehad met mijn werkgever, omdat ik alles vanuit verschillende invalshoeken bekeek. ‘Houd het een beetje pragmatisch,’ merkte hij dan op. Maar dit werd ook als groei gezien. Ik heb tijdens de opleiding al een functiewisseling doorgemaakt en na de opleiding ben ik nog verder doorgegroeid. Ook bij mijn huidige werkgever Corendon ben ik snel doorgegroeid.

Mijn studie heeft sowieso geholpen om dat glazen plafond te doorbreken, maar het heeft meer gedaan dan dat. Dat merk je ook als je met andere partijen om de tafel zit. Door de opleiding raak je andere vakgebieden en als je daar nu mee te maken krijgt, kun je de juiste vragen stellen. Daarbij is het papiertje ook wat waard: RSM, Erasmus, heeft een goede reputatie.

Wat houdt je bezig als Directeur Marketing?

Ik ben verantwoordelijk voor alles wat marketing behelst bij Corendon: merk, positionering, adverteren, campagnes. Dit doe ik samen met een team van 25 collega’s, met allemaal weer eigen specialismes. We doen alles in huis. Wel hebben we adviseurs op specialistische gebieden. Het doel van onze inzet is de klant zo goed mogelijk helpen bij de keuze en het boeken van de vakantie.

Ik heb een sterke online achtergrond, maar ben nu ook verantwoordelijk voor offline. Wat we steeds meer toepassen is data driven decision making. Online is de markt daar wel klaar voor: we hebben al slimme algoritmes om te voorspellen wat echt een vakantie is voor jou, op basis van je gedrag op de website. Daar hebben we ook awards mee gewonnen. Op basis van data brengen we de hele customer journey in beeld. We proberen dat nu ook in meer traditionele vormen toe te passen.

Interessant is bijvoorbeeld dat een papieren direct mailing veel effectiever kan zijn dan online inspanningen. Maar we gebruiken wel de data die we online al hebben verzameld voor de betreffende direct mailing. Dan heb ik het over gepersonaliseerde content, bij de klant op de deurmat, waarvan het ook meetbaar is als er actie op wordt ondernomen. Het proces is helemaal geautomatiseerd en zo’n flyer kan nog goedkoper zijn dan een klik in Google. Als online man word ik daar heel gelukkig van: dat we nu principes vanuit online toepassen op offline.

Wat wil je meegeven aan wie de master overweegt?

Ik zou het iedereen aanraden en tegelijkertijd denk ik: weet waar je aan begint. Wees je bewust van de impact die de studie heeft. Zorg dat je omgeving er ook achter staat. Het is geen individuele keuze; betrek je partner en je werkgever erbij.

Wat je ervoor terugkrijgt, had ik niet durven dromen. Ik weet nog goed dat ik soms helemaal moe van een lange werkdag op de campus aankwam en dat ik dan vol energie van college terug naar huis reed. Je springt op de TGV en je gaat gewoon twee jaar lang door. Het waren twee fantastische jaren.