Mariëtta Bertleff

Mariëtta Bertleff

Naam: Marietta Bertleff
Afstudeerjaar: 2012
Functie: Plastisch chirurg en consultant in de zorg
Organisatie: HandsOnCare en P5COM
Leeftijd: 42
Vorige opleiding: Geneeskunde, Erasmus MC

Waarom heb je de Parttime Master Bedrijfskunde gedaan?
“Ik werkte in een ziekenhuis en vond dat dingen beter konden, maar ik miste de kennis om met onderbouwing zaken te kunnen veranderen. Ik wilde een algemene bedrijfskunde opleiding doen, die niet specifiek is gericht op de zorgindustrie, want we kunnen veel leren van het bedrijfsleven.”

Wat heeft de opleiding voor jezelf en voor je bedrijf betekend?
“Het was een eye-opener. Ik merkte dat ik heel zwart-wit opgeleid, maar met bedrijfskunde leerde ik ruimer te denken en dat het runnen van ziekenhuizen lijkt op het managen van een bedrijf. Een ziekenhuis moet ook winst maken; het is geen bodemloze put met geld. Dat realiseerde ik me meer door de opleiding dan toen ik alleen als specialist werkte.”

Hoe verdient de investering zich terug – wat heeft de opleiding opgeleverd?
“Ik heb twee petten op: ik ben nog steeds chirurg en heb er een heel nieuw vak bij geleerd. Zonder bedrijfskunde was ik niet in de consultancy terecht gekomen. De opleiding heeft me meer intellectuele uitdaging gegeven in mijn werk. De meeste artsen zijn wel ondernemer, maar we zijn niet opgeleid als ondernemer. De Parttime Master Bedrijfskunde is een goede aanvulling op ons vak.”

Hoe heb je de studielast met je drukke werkschema en privéleven gecombineerd?
“Na mijn eerste studie dacht ik dat de Parttime Master Bedrijfskunde wel mee zou vallen. Maar het is twee jaar lang een achtbaan en je moet de studietijd goed inplannen. Het mooie is dat lessen ‘s avonds zijn en twee jaar is ook goed te doen. Je krijgt er veel voor terug en je krijgt er enorm veel energie van.”

Wat was de grootste uitdaging van de Parttime Master Bedrijfskunde? 
“Als geneeskundige had ik niet de juiste achtergrond. Ik moest echt nog ontdekken of bedrijfskunde me echt lag omdat het zo anders is. Op RSM word je goed begeleid en alles is er goed geregeld. Je schema voor twee jaar ligt vast dus je rolt er vanzelf doorheen.”

Wat heeft de meeste indruk op je gemaakt?
“Ik heb meerdere probleemoplossende perspectieven opgedaan en dat heeft een wereld voor me geopend. Mijn bijna 100 studiegenoten kwamen uit allerlei branches en ik heb veel geleerd van hun ervaringen. En tijdens het afstudeer vak hebben we onder anderen Plato en Aristoteles behandeld. Het was bijzonder om te zien dat veel van hun theorieën nog toe te passen zijn binnen moderne leiderschapsstijlen.”

Wat heb je geleerd van het Internationale Project?
“In Cleveland, Ohio hebben we een heel leuk onderzoek gedaan in de Amerikaanse supermarktwereld. Dat was nieuw voor me en het was leuk om die branche beter te leren kennen.”

Wat zijn je plannen voor de toekomst? 
“Ik weet het nog niet precies. We moesten voor marketing een plan for life maken en dat heeft me aan het denken gezet. Ik zou meer willen besturen in de zorg. Misschien word ik wel ziekenhuisdirecteur, je weet maar nooit.”