Remco van Schoonderwoerd den Bezemer

Remco van Schoonderwoerd den Bezemer

Naam: Remco van Schoonderwoerd den Bezemer
Afstudeerjaar: 2015
Functie: Consultant, Van Schoonderwoerd Den Bezemer Advies
Leeftijd: 42
Vorige opleiding: Natuurkunde bij de Universiteit Leiden

Waarom doe je de Parttime Master Bedrijfskunde? 
“Ik wilde na mijn studie werken in de consultancy, maar kon met mijn CV geen goede aansluiting vinden. Met 14 jaar werkervaring, voornamelijk bij IT-projecten, merk ik dat het moeilijk is om naar een echte consultancy rol te gaan. IT-projecten zijn over het algemeen vrij uitvoerend. Ik vind het vooral interessant projecten vanuit een bedrijfskundig perspectief te zien. Er is ook een persoonlijke motivatie, ik vind het leuk om te studeren. Na vergelijken van een aantal business schools koos ik voor RSM. De school heeft internationaal en in Nederland goede rankings, de locatie kwam goed uit en de prijs-kwaliteit verhouding is goed. ”

Wat betekent de opleiding voor jezelf en voor je bedrijf?
“Ik doe veel nieuwe inzichten op. Het is niet makkelijk om dat in mijn huidige werk toe te passen, omdat ik vooral word ingehuurd om een bepaalde klus uit te voeren. Ik wil mijn nieuwe kennis graag meer toepassen. Ik denk eraan om mijn bedrijf uit te breiden en me te richten op nieuwe vormen van organiseren en innovatie.”

Hoe combineer je de studielast en reistijd met je drukke werkschema en privéleven?
“Qua werk ben ik flexibel, want ik maak zelf afspraken met mijn opdrachtgevers. Ik woon in Wassenaar, dus qua afstand is het goed te doen. Het balanceren van de studie met je privé tijd is eigenlijk een onderdeel van de opleiding. Vooral in het begin lijkt het soms niet te doen, maar je vindt er snel een weg in.”

Wat is de grootste uitdaging van de Parttime Master Bedrijfskunde? 
“Ik moest erg wennen aan de tentamens. Ik heb een bèta achtergrond en daar zijn antwoorden redelijk kort. Bij bedrijfskunde moet je veel meer uit je hoofd leren en uitgebreid antwoorden. Het groepswerk is ook een uitdaging – je begint zonder rollen of taakverdeling en mensen hebben verschillende verwachtingen. Je leert bij RSM veel over groepsdynamiek.”

Wat heeft tot nu toe de meeste indruk op je gemaakt?
“De docenten zijn echte vakmensen. Ik heb nieuwe inzichten opgedaan waardoor ik op een hele andere manier naar bedrijven ben gaan kijken. Bij organisatiestudies leer je bijvoorbeeld over macht en controle in organisaties. Bij management van verandering hebben we gekeken naar interacties en patronen tussen mensen. Ik heb bij RSM geleerd vanuit meerdere perspectieven naar complexe situaties te kijken. Het is soms een openbaring om ineens iets te kunnen plaatsen wat ik misschien wel heb aangevoeld, maar niet bewust heb kunnen duiden. Ik heb geleerd dat het organiseren van bedrijven veel op onderzoek lijkt. Je moet het vraagstuk goed begrijpen voordat je met een oplossing kunt komen.”

Wat heb je geleerd van het Internationale Project?
“We hebben tijdens dit project ondernemers geïnterviewd in de Kaapregio in Zuid-Afrika over de invloed van coaching op startende ondernemers. Ter plekke bleek dat we meer interviews nodig hadden en dus we moesten snel improviseren. Geconfronteerd worden met je eigen voorbereiding en uitvoering was interessant. Het is echt veldwerk, dat veel meer oplevert dan achter je bureau zitten.”

Wat zijn je plannen voor de toekomst? 
“Ik wil graag een eigen consultancybedrijf beginnen en mijn ervaring op projectgebied combineren met de bedrijfskundige kennis die ik bij RSM heb opgedaan. Ik wil graag gevestigde bedrijven helpen met innovatie.”