Making the world a little less wicked: the Bee-Collective in partnerschap met het Wicked Problems PlazaWe gaan de wereld een beetje beter maken. En iedereen die meedoet, deelt mee in de winst.

Op 20 november 2015 gaan meer dan 100 mensen uit de Zwerm met elkaar samenwerken aan Wicked Problems. Gebruik makend van de aanwezige collectieve intelligentie en de Wicked Problem Plaza methodologie, formuleren we Next Steps voor deze Wicked Problems. De Next Steps zijn een lijst to-do’s, die na 20 november worden uitgevoerd in Pop Up Companies (PUC), die gebaseerd zijn op een business case. Kernteams runnen de PUC’s en zorgen ervoor dat de to-do’s worden uitgevoerd door mensen uit de Zwerm. Iedereen die een bijdrage levert, heeft zeggenschap en deelt mee in de opbrengst. De opbrengst wordt uitgekeerd in Zwermtokens.

Wicked Problems

In de wereld zien we problemen die zo groot zijn dat ze ongrijpbaar lijken. Zie de migranten crisis, de plastic soep in de Atlantische oceaan, of de ontoegankelijkheid tot juridische bijstand voor het merendeel van de wereldbevolking. We noemen deze problemen Wicked Problems. Wicked Problems kenmerken zich doordat ze niet van één organisatie, één verantwoordelijke zijn, maar juist veel verschillende beïnvloeders, of stakeholders, hebben. Wicked Problems zijn lastig te definiëren en te ontrafelen. Het Wicked Problems Plaza (WPP) faciliteert het ontrafelingsproces. Het WPP is een methodologie ontwikkeld door Professor Rob van Tulder van het Partnerships Resource Centre van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Zwerm

Een Zwerm is een netwerk van mensen met uiteenlopende kennis, ideeën, ervaring en expertise. De Zwerm is democratisch. Iedereen die een bijdrage levert, heeft zeggenschap over de projecten waarin hij werkt en deelt mee in de opbrengst. Mensen binnen de Zwerm zijn als bijen. Ze verspreiden hun expertise over uiteenlopende projecten, opereren in verschillende teams en PUC’s en vormen met elkaar een collectieve zwermintelligentie.

Pop Up Company (PUC)

Een PUC is een bedrijf dat voor een speciale gelegenheid wordt opgericht door een aantal mensen uit de Zwerm. Een groep mensen organiseert zich tijdelijk in een PUC, richt zich op de missie, en de to-do’s. De to-do’s zijn gekoppeld aan Zwermshares. Iedereen die een bijdrage levert, is mede-eigenaar en krijgt Zwermshares. Wanneer de missie is volbracht stemmen de deelnemers over wat er met de PUC gebeurt.

Zwermtoken

Dit is een aandeel dat kan worden omgezet in geld, producten uit de PUC’s, of diensten door mensen uit de zwerm. De Bee-Collective zet 5 stappen, voor – tijdens – en na 20 november:

VOOR. Een bedrijf of een organisatie dient een Wicked Problem in bij Bee-Collective.

TIJDENS. het Bee-Collective festival op 20 november zullen 8 Wicked Problem Plaza’s tegelijk worden gehouden die via livestream worden uitgezonden. Met een groep stakeholders en mensen uit de Zwerm ontrafelen we dit Wicked Problem. Uit de sessies komen een business case, een missie en een lijst to-do’s

NA. De to-do’s worden uitgezet in de Zwerm. Er ontstaat een kernteam dat een PUC opricht voor de business case, de missie en to-do’s.

NA. Het kernteam zet de to-do’s uit in de Zwerm. Mensen wereldwijd tekenen hier op in. Het kernteam start een crowdfund campagne en/of zoekt investeerders.

NA. Zodra de missie is volbracht, beslissen alle deelnemers uit de zwerm wat er met de PUC gebeurt. Wordt hij opgeheven, de opbrengst verdeeld, of komt er een doorstart of overname?

Het festival op 20 november vindt plaats in Pakhuis de Zwijger en op verschillende (S2M & ImpactHub)locaties in binnen- en buitenland. Vanuit het Pakhuis organiseren we de livestream-uitzending en brengen we de Wicked Problem Sessies in een mashup in beeld. We sluiten de dag feestelijk af met korte presentaties van de Next Steps en een Bee Collective Borrel.

Partners

Partnerships Resource CenterSeats2MeetPakhuis de ZwijgerImpact Hub, de New World Campus,1%ClubTegenlichtBee-NetworkKPOUDAANSpits.com. Bee-Collective is een initiatief van DE CONNECTORS 

Ben je geïnteresseerd? Wil je meedoen? Dat kan!

Dien een Wicked Problem in

De organisatie waar jij werkt loopt tegen een Wicked Problem aan. Het is zo groot en maatschappelijk dat jullie het alleen niet kunnen oplossen. Mooi! Of eigenlijk niet, natuurlijk. In ieder geval, kom naar voren en dien je probleem in. Als het geschikt is, gaan we aan de slag. We hebben al 3 Wicked Problems, nog 5 te gaan!

Word onderdeel van de Zwerm

Heb je een specifieke expertise, of vaardigheid? Ben je creatief, of juist een techneut? Weet je alles van finance, of juist van juridische zaken? Opereer je ook zelfstandig? Ben je vrij en zelfstandig genoeg om mee te werken aan een Wicked Problem, je in te schrijven voor een to-do, of deel uit te maken van een PUC?

Dan wil je vast onderdeel worden van de Zwerm! Meld je aan via de Linkedin groep Bee Collective. 

Linkedin

Volg ons ook op Social Media!

Twitter

Facebook

Meer informatie op www.beecollective.com

Type
Partnerships Resource Centre