Jan Rotmans, hoogleraar energietransitie:

,,Ik heb in 38 jaar nooit zo'n ambitie gezien als met de Green Deal. Ik verwacht dat door de drive van mensen en

technologie de klimaatoplossingen vijftien jaar naar voren gehaald kunnen worden."

Bert van Renselaar, energietransitie-expert Sweco Nederland BV:

,,Om hun burgers in de toekomst van betaalbare, betrouwbare en duurzame warmte te voorzien, moeten lokale overheden aan de slag om drie dingen te doen: burgers betrekken bij het vormgeven van de warmtetransitie; de financiële middelen daarvoor vrij te maken én de bestuurlijke durf hebben om gewoon door te gaan."

Gerda Verburg, oud-minister (LNV) en voorzitter Element NL (Belangen gasbedrijven):

,,In die energietransitie mogen niet de huishoudens en de bakker op de hoek financieel de dupe worden van hoge prijzen. Zij hebben de zekerheid van betaalbare energie nodig. Maar partijen vinden elkaar niet altijd meer."

Dr. Bjørn Lomborg, voorzitter van denktank Copenhagen Consensus: ,,Aan de basis van de klucht van de klimaattop ligt één grote leugen die tot in den treure wordt herhaald: dat groene energie op het punt staat fossiele brandstoffen in elk aspect van ons leven te vervangen. De bewering gaat voorbij aan het feit dat elke transitie van fossiele brandstoffen alleen plaatsvindt met enorme, door de belastingbetaler gefinancierde subsidies. De kosten van de energietransitie zijn als de kleren van de keizer."

Participants

  • Jan Rotmans
    Role: Faculty
    Reference type: Quoted

Media Outlets

  • De Telegraaf (Newspaper)