Rotterdam school of Management, Erasmus University compact logo

Het voortbestaan van bedrijven hangt af van hun vermogen om duurzame economische waarde te creëren voor hun aandeelhouders. Maar wat drijft die waarde en hoe kan die vastgesteld worden? Tijdens het Nederlandstalige programma Bedrijfswaardering (Advanced Business Valuation) leer je hoe je de bedrijfswaarde analyseert, meet en interpreteert. Dit vormt de basis voor weloverwogen keuzes bij o.a. fusies, overnames, performance management en het bepalen van een ondernemersstrategie. 


Dit programma is bij uitstek geschikt voor adviseurs, managers, investeerders en beleggers die hun kennis willen verdiepen van een systematische en theoretisch onderbouwde waarderingsbenadering.

 

Student bedrijfswaardering

Leerdoelen

 • Je leert praktische vaardigheden en hebt diepgaande kennis van state-of-the-art financiële analyse en waardering. Dus ook over nieuwe ontwikkelingen rond inflatie-effecten, digitale bedrijfsmodellen, start-ups en andere onderwerpen.
 • Je past de nieuwe vaardigheden en kennis toe bij strategische, financiële en operationele beslissingen aan de hand van real-life cases, van MKB tot internationale ondernemingen.
 • Je ontwikkelt een set van Excel waarderingsmodellen (o.a. voor Enterprise DCF tot APV en Equity DCF) en analytische templates (o.a. voor WACC/Keu berekening, levered en unlevered beta schatting, growth and ROIC trees) die worden toegepast in cases en opdrachten en die je in de praktijk kunt gaan gebruiken als basismodellen en basistemplates.
 • Je hebt persoonlijk contact met internationale experts op het gebied van bedrijfswaardering, ondernemingsrecht en fiscaal recht.
 • Je krijgt nieuwe inzichten door het uitwisselen van praktijkervaringen met vakgenoten.

 

Wil jij de volgende stap nemen op jouw vakgebied?

Programmaopzet

Alle modules in de cursus zijn praktijkgericht en zeer interactief. Volg de eerste vier modules van vier dagen per module en ontvang het RSM-diploma Advanced Business Valuation.   

Programmaopzet optionele opleiding tot Register Valuator

Je kunt aanvullend kiezen voor een vervolgopleidingstraject voor de titel Register Valuator (RV) van het Nederlands Instituut voor Register Valuators (NiRV). Om die titels te behalen volg je extra opleidingsdagen en zijn er aanvullende exameneisen.  

 • 2 extra modules van vier dagen
  Onderwerp: ondernemings- en fiscaal recht. In deze modules wordt ook aandacht besteed aan de NiRV Gedrags- en Beroepsregel en delen we praktijkvoorbeelden van waarderingsrapporten volgens NiRV richtlijnen.
 • Je krijgt een individuele bedrijfswaarderingsopdracht (onder begeleiding van RSM).
 • Na het behalen van het RSM-diploma Advanced Business Valuation kun je deelnemen aan het NiRV assessment voor de titel Register Valuator (RV). Centraal in dit assessment staat een officieel waarderingsrapport dat je opstelt voor je eigen bedrijf. Meer informatie over het assessment staat op de website van het NiRV (www.nirv.nl).

Voor wie is deze opleiding?

De opleiding RSM Bedrijfswaardering is geschikt voor adviseurs, managers, investeerders en beleggers.

Jouw ervaring

 • Financieel management
 • Advies
 • Accounting

Jouw verantwoordelijkheden

 • Het managen van een bedrijf of organisatie om zoveel mogelijk waarde te creëren
 • Adviseren of beslissingen nemen over bedrijfsstrategieën, fusies en overnames en investeringsprojecten

Jouw uitdagingen

 • Begrijpen hoe je waarde kunt analyseren, meten, interpreteren en beheren

Toelatingseisen

 • Minimaal 5 jaar managementervaring
 • Budget verantwoordelijkheden
 • Financiële impact in jouw organisatie
 • Betrokken bij strategische besluitvorming

*Je deelname is definitief zodra we je, op basis van het intakegesprek, hebben geïnformeerd dat de inschrijving is geaccepteerd. Als je slechts enige ervaring hebt of nieuw bent op het gebied van financiën en management, adviseren we je in plaats daarvan het programma Finance for Non-Financial Managers te volgen.

Lees wat eerdere deelnemers zeggen over dit programma

Reinier Blokhuizen

Senior consultant bij Nederhof & Partners

“Dat ik partner ben geworden in mijn bedrijf is mede dankzij RSM’s Business Valuation. Ik heb een achtergrond in accounting, maar ik realiseerde me dat ik geen inzicht had in bedrijfswaardering. Tijdens het programma heb ik geleerd over het berekenen van kapitaalkosten, en ik kon dit meteen gebruiken. Door de combinatie van kennis en toepassing blijft alles goed hangen – ook het praten over deze onderwerpen met ander deelnemers gaf me nieuwe informatie. Ik heb nu het vertrouwen dat ik een goede waardering kan geven in mijn eigen werk.”

Reinier Blokhuizen

Jelmer Algra

CEO bij Rabobank Leeuwarden Noordwest Friesland

“Dit waardevolle programma biedt een goede combinatie tussen theorie en praktijk. Als CEO van een lokale bank werd ik verantwoordelijk voor het integrale management van de bank, specifiek voor de MKB- en bedrijfsadviesportefeuilles. Deze teams houden zich bezig met financiële en strategische vraagstukken, waaronder overnames, fusies, verkopen en buy-ins. Het uitstekende RSM-programma bestaat uit intensieve weken, met veel diepgaande analyses en met een zeer diverse groep. Ik heb niet alleen een theoretische basis geleerd, maar ook praktische tools en modellen en een geweldig netwerk van collega's om mee samen te werken.”

Jelmer Algra

Rainier van Vlokhoven

Managing director bij Lyanthe (robotic accounting)

“Ik had basiskennis van financiën van toen ik als strategie- en managementconsultant bij een bank werkte. Nu ben ik betrokken bij de corporate finance van mijn organisatie. Het bedrijfswaarderingsprogramma van RSM heeft mij geleerd om grote en kleine bedrijven te waarderen. Ik weet nu welke variabelen de meeste invloed hebben op de waarde en hoe je een snelgroeiend (tech) bedrijf kunt waarderen. Naast de diepgaande kennis van financiën van prof.dr. Marc Goedhart, vond ik het leuk om te leren van een groep professionals die voornamelijk werkzaam zijn binnen het MKB-segment.”

Rainier van Vlokhoven

Jouw experts in dit vakgebied

RSM heeft sinds de start van dit eerste bedrijfswaarderingsprogramma in Nederland in 1995 de toon gezet. Je leert van docenten met kennis en ervaring van wereldklasse. 

Prof. Marc Goedhart

Marc Goedhart leidt het RSM Diploma Programma in Advanced Business Valuation. Hij is hoogleraar bedrijfswaardering en heeft meer dan 20 jaar ervaring in het adviseren van bedrijven in Europa en Azië over bedrijfsfinanciering en waarderingskwesties bij McKinsey & Company. 
 
Marc is een van de leiders van de Strategie & Corporate Finance-praktijk van McKinsey in de Benelux en is co-auteur van Valuation: Measuring and Managing the Valuation of Companies. De zevende druk van zijn boek is verschenen in 2020 en wordt gebruikt op universiteiten en business schools over de hele wereld. 

Hij zit bij de redactie van het kwartaalblad McKinsey on Finance, en heeft uitgebreid gepubliceerd in de McKinsey Quarterly en academische tijdschriften. Marc levert regelmatig bijdragen aan financiële congressen en cursussen van bedrijven en academische instellingen in Europa.

Prof. Marc Goedhart

Het RV-traject wordt begeleid door:

Thomas Notenboom

Thomas is partner-aandeelhouder van Mazars en geeft leiding aan de Financial Advisory Services praktijk. Hij heeft 30 jaar als onafhankelijke deskundige voor rechtbanken, bindend adviseur bij aandeelhoudersgeschillen en partijdeskundige voor waarderingen, schadeberekeningen en financiële geschillen. Thomas heeft ruime ervaring als docent voor het VERA, het SRA, RSM, en Nyenrode.

Margriet de Soeten

Margriet de Soeten richtte in 2021 TRIBU Legal op en was voorheen associate lawyer corporate M&A bij Pels Rijcken. Ze was betrokken bij M&A transacties, van grote internationale projecten tot mid-market transacties. Ze heeft veel ervaring als partijadviseur met het opzetten van joint ventures, veilingachtige processen, grote herstructureringen en werknemersparticipaties, inclusief het doorgronden van de onderlinge verhoudingen en belangen. 

Luc Defaix

Luc Defaix is sinds 1992 advocaat en sinds 2016 werkzaam bij Pels Rijcken. Luc heeft een trackrecord op het gebied van (multi-)nationale fusies en overnames. Hij adviseert met regelmaat over joint ventures, aandeelhoudersovereenkomsten en (management)participaties. Luc doceert regelmatig over corporate-governance-vraagstukken, business development, alsmede onderhandelingsstrategieën.

Eric Vermeulen

Eric Vermeulen is fiscaal partner bij AKD, en maakt deel uit van de kennisgroepen Mergers & Acquisitions en managementparticipaties. Hij adviseert over internationale herstructureringen, fusies, overnames, management buyout’s en Box 2-problematiek. Eric heeft grondig inzicht in de fiscale haalbaarheid bij overnames en participaties door private equity, management, werknemers en familie. Hij werkt ook met waarderingsexperts binnen de Belastingdienst. 

Ontdek Business Valuation tijdens een online informatiesessie op 23 augustus

Meer informatie

Startdatum

Advanced Business Valuation
16 september 2024

 

Register Valuator Track
Nieuwe data worden binnenkort bekend gemaakt. Neem contact op met onze programma adviseur Manjeet Kaur voor meer informatie.

Kosten

Kosten zonder Register Valuator track:

€ 15.500 (excl. 21% BTW) voor het RSM Diploma Programme in Advanced Business Valuation, inclusief lesmateriaal, lunches en snacks. De kosten zijn exclusief accommodatie.

 

Kosten met Register Valuator track: 

€ 23.000 (excl. 21% BTW) voor het RSM Diploma Programme in Advanced Business Valuation met Register Valuator track, inclusief lesmateriaal, lunches en snacks. De kosten zijn exclusief accommodatie en de kosten voor het NiRV assessment. Het NiRV assessment neemt plaats na de laatste module en kost € 1.500.

Intake

Intake na aanmelding 

Na inschrijving ontvang je een uitnodiging voor een kort intakegesprek. Dit doen we om een diverse groep met deelnemers van hoge kwaliteit te garanderen. Dus na gesprek weet je ook zeker of het programma past bij jouw werk, doelen en wensen.

 

Eisen voor deelname

Om deel te kunnen nemen aan het Diploma Programma in Advanced Business Valuation heb je een opleidings- of praktijkachtergrond in finance, accounting of iets vergelijkbaars. Voorbeelden hiervan zijn meer dan twee jaar professionele ervaring in finance, accounting of M&A, of een bachelor of master in business of business economics met een ruime hoeveelheid finance of accounting credits.

Veelgestelde vragen

Advanced Business Valuation
16 - 19 September 2024
4 - 7 November 2024
9 - 12 December 2024
20 - 23 January 2025

Register Valuator Track
New dates will be announced soon.

Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) offers a dynamic learning environment for professionals looking for new skills and knowledge in business and management education. 

 • RSM is consistently ranked among Europe’s top business schools.
 • World-class professors and a globally oriented faculty deliver business leaders with an innovative mindset.
 • A prestigious Triple Crown accreditation puts RSM among the top 1% of business schools worldwide.
 • With our no-nonsense approach, RSM's goal is to give you the tools to put your new skills and knowledge directly into practice, for real impact.
 • It’s about you: during your programme you can discuss your specific business challenges and receive personal coaching.
 • You will meet a new network of peers in an RSM programme: extend your network, share experiences and become inspired by your fellow participants.

This programme takes place in Bayle building on the Woudestein Campus of Erasmus University Rotterdam, just 15 minutes by public transport from Rotterdam city centre. Our modern and lively campus has innovative study facilities, sustainable design, and calming green spaces.

Class sizes are usually between 12 to 24 people, but it does depend on the programme. We aim for a balance between allowing capacity to guarantee individual attention, and achieving a good group dynamic and networking opportunities.

Programme fees include tuition, programme materials, plus lunch and refreshments throughout the programme. Hotel accommodation is not included, unless mentioned otherwise in the programme information.

If you require hotel accommodation, we recommend the Novotel Rotterdam Brainpark Hotel and the Bilderberg Park Hotel. Both hotels are located in Rotterdam, accessible to the university, and participants can benefit from special rates.

Please note that due to high demand, we advise you to book your hotel stay for any program as early as possible with a flexible rate.

Our general terms and conditions apply when you register for an open programme. Please review them to learn more about our policies for cancellation, deferral and substitution.

If you have more general questions, we recommend you explore our more in-depth FAQs page. If you are looking for personal advice, then please contact one of our advisors using the contact form below.

Manjeet Kaur

Programma adviseur

Ik help u graag bij het bereiken van uw professionele doelen. Neem contact met mij op, zodat we samen kunnen kijken naar de volgende stap om uw persoonlijke groei te realiseren.