Interview met Maaike de Rover

manager ShipSupport, Royal IHC

"Bereid je voor op een heel dynamische reis met z'n highs en lows"

Alumna Maaike de Rover is meer dan eens de enige vrouw aan tafel tijdens internationale meetings van werkgever Royal IHC. “Ik heb een beetje last van het probleem dat ambitie heet,” vertelt ze lachend. Na ruim drie jaar als manager business development en marketing, runt ze nu de nieuwe corporate start-up ShipSupport. “Ik wil met m’n poten in de klei. Business bouwen met alles wat daarbij hoort.”

Hoe ben je in deze mannenwereld beland?

Ik heb na mijn studie een half jaar scheepsdeuren verkocht in Azië. Een oud-studiegenoot en ik zagen echter kansen in India. Aan de hand van een businessplan op de achterkant van een bierviltje, zijn we samen een bedrijf gestart en dat heeft me een paar jaar in India gehouden. Maar ik had geproefd van de maritieme wereld en die liet me niet los. Zo kwam ik bij Royal IHC. IHC is een van de grootste maritieme bedrijven van Nederland en heel internationaal. Onze globale footprint is groot. Naast denkwerk is er ook nog echt fysiek vakmanschap. Er gaan weleens mensen weg, hoor, maar vaak komen ze later weer terug.

Wat was je motivatie om de Parttime Master Bedrijfskunde te gaan volgen?

Om verder te komen miste ik voor mijn gevoel een stuk theoretische background. Na het atheneum heb ik bewust voor de hbo-opleiding International Business & Management gekozen. Een opleiding met meer dan vijftig procent buitenlandse studenten, waarbij ik deels in het buitenland kon studeren. Maar hbo is gewoon geen wo, dat verschil merk je ook als je carrière wilt maken.
Ik heb verschillende opleidingen onderzocht en heel bewust voor RSM gekozen. Juist voor de MSc, omdat de vakken van de parttime master zo wetenschappelijk zijn. De opzet van het programma was voor mij doorslaggevend.

Wat sprak je met je werkgever af en hoe regelde je het praktisch?

Ik was op dat moment product manager. IHC heeft me gesponsord: ik kreeg de helft van het opleidingsgeld, de studietijd was mijn eigen tijd. Er stond twintig uur voor, ik dacht: dat kan ik wel in tien… Nou, niet dus. Dat zat ‘m niet in dat het te ingewikkeld was, maar het is gewoon veel werk. Je hebt twee avonden college en je voorbereiding kost ook tijd. Als het gaat om je privéleven en je weekenden: je moet soms echt nee zeggen. Dat was ik niet gewend, maar ik had het er zeker voor over.
De support vanuit RSM was echt super. Alles goed voorbereid, duidelijk wanneer je wat moet opleveren, al het facilitaire regelde RSM helemaal, ook tijdens het internationaal project. Je hoeft je echt alleen bezig te houden met de inhoud en niet met de rompslomp eromheen.

Hoe kijk je op je studieperiode terug?

Ik vond het superleuk en kreeg er onwijs veel energie van. Ik was destijds eind twintig, de meesten waren een paar jaar ouder en dat ervoer ik als heel gunstig. Mensen met meer vlieguren, uit andere branches: je kunt zoveel leren van elkaar. Ik denk dat ik net zoveel van mijn peers heb geleerd als van de theorie. Ik zie het als een verrijking van mijn blik op de wereld en mijn werkwijze.

Wat heeft het betekend voor je carrière?

De grote meerwaarde als je werkervaring hebt en werkzaam bent, is dat je de theorie direct kunt toepassen in de praktijk. Ik heb gelijk zo veel mogelijk toegepast, ook in het begin al. De strategie van het bedrijf en keuzes vanuit het management ging ik beter begrijpen.  Je krijgt een meer holistische view en kunt concepten beter begrijpen. Ook op executive level ga je beter begrijpen wat er gebeurt.

Hoe was je contact met medestudenten en hoe is dat nu?

Je zit allemaal in hetzelfde schuitje, dat verbindt. Tijdens de opleiding had ik al vrij snel een groep waarmee ik leuk optrok; we zijn zelfs een keer gaan skiën. Die twee jaar zijn intensief en het helpt echt om het samen te doen. In feite werkt dat in het bedrijfsleven net zo, je hebt altijd andere mensen nodig.

Wat betreft contact nu: we zien elkaar niet vaak, maar als ik een sparringpartner nodig heb, bel ik gerust een oud-studiegenoot om even te sparren. Je bouwt sowieso een enorm netwerk op, dat krijg je erbij cadeau.

Heb je tips voor toekomstige deelnemers?

Ik zou iedereen adviseren om de master te gaan doen: je wordt er gewoon een rijker persoon van. Bereid je voor op een heel dynamische reis met z’n highs en lows. Maak de keuze bewust en stem goed af met je omgeving. Ga er vol in, zodat je eruit kunt halen wat erin zit.