Overweeg je om een deeltijdstudie op te pakken? Dan wil je waarschijnlijk graag weten waar je aan toe bent. Hoeveel tijd kost een deeltijdopleiding nu precies? En hoe kun je werk en studie combineren? We vroegen het parttime masterstudent Daphne.

Daphne van der Gaag (31) weet als geen ander hoe leuk én uitdagend het is om te leren naast je baan. Daphne is docent economie aan de Hogeschool Rotterdam, maar volgt ook een deeltijd masteropleiding aan Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM). “Ik ben zo’n 20 uur per week bezig met mijn studie. Dat is niet makkelijk naast een baan van 32 uur. Soms denk ik wel: waar is mijn vrije tijd gebleven?”

De keuze om weer te gaan studeren kwam met een carrièreswitch. Daphne werkte eerst bij de Rabobank als financieel adviseur. Na een tijd werd haar werk steeds commerciëler, wat haar minder aansprak. Ze besloot om hbo-docent te worden, omdat ze het uitleggen van complexe zaken erg leuk vindt. Maar om les te mogen geven op een hogeschool, moet je in het bezit zijn van een masterdiploma. “Toen ben ik me gaan oriënteren. Wat kon ik naast mijn werk bij de bank doen om alvast mijn diploma te halen? Deeltijd studeren aan RSM sprak mij gelijk aan. Een top businessschool, in Rotterdam, met interessante vakken en prima te combineren met een baan. Net nadat ik begonnen was, werd ik al aangenomen bij de Hogeschool Rotterdam.”

Grijp de momenten aan

Twee avonden in de week volgt Daphne college. Daarnaast heeft ze twee dagen als studiedagen bestempeld: maandag, wanneer ze roostervrij is, en zaterdag. Dit zijn de dagen waarop er geleerd moet worden.

”Het is niet makkelijk, maar wel te doen. Op mijn studiedagen maak ik mijn voorbereidings- en samenwerkingsopdrachten en lees ik de stof. Maandag werk ik niet en op zaterdag voetbalt mijn vriend. Dat soort momenten moet je aangrijpen om de studieboeken in te duiken. Natuurlijk heb ik dan wel nog tijd om bijvoorbeeld even boodschappen te doen, maar het grootste deel van de dag studeer ik. Zondag is de enige dag dat ik echt helemaal niks aan de studie doe. Dan hebben mijn vriend en ik echt even tijd voor elkaar. Soms moet ik onder werktijd nog even wat lezen om de stof weer iets beter voor de geest te halen. Maar dat mag van mijn werkgever, die er natuurlijk zelf ook bij gebaat is.”

Flexibiliteit van de werkgever is een belangrijke factor. Daphne heeft daarom duidelijke afspraken gemaakt met haar leidinggevende. Toch gaat het niet altijd van een leien dakje, want een onderwijsinstelling wil geen studenten naar huis sturen. “Toen ik drie weken achter elkaar tentamens op zaterdag had, kon ik geen vrij nemen omdat ik les moest geven. Dat was best pittig.”

Wat is voor Daphne nu de grootste uitdaging? “Blijven sporten. Voorheen voetbalde en fitneste ik beide twee keer per week. Nu fitness ik nog maar één keer per week. Dat vind ik wel heerlijk, om mijn hoofd leeg te maken.”

Werk en studie combineren

Toch kun je bij een deeltijdstudie werk en studie goed combineren. De sleutel zit hem vooral in het creëren van ruimte voor jezelf en in het beseffen van je beperkingen, vertelt Daphne.

“Ik raad studenten aan om hun omgeving er bewust van te maken dat je studeert. Natuurlijk weten mensen dat je een studie volgt, maar beseffen ze ook daadwerkelijk dat je daarom soms geen tijd hebt voor een feest? En maak afspraken met je werkgever. Die flexibiliteit van je werkgever heb je nodig. Zo maak je ruimte voor jezelf bij je omgeving en werk. Tot slot moet je je bewust zijn van je privésituatie. Met een fulltimebaan en een gezin is het zwaar, merk ik bij medestudenten. Planning is belangrijk. Denk niet ‘dat lukt me wel’, want dan kom je jezelf tegen. Een dag minder werken kan al flink schelen.”

Uiteindelijk is het de vraag of de tijd die je in een deeltijdstudie stopt, het ook waard is. “Ik heb er superveel aan. En niet alleen omdat ik door mijn deeltijdstudie de kans krijg om les te mogen geven. Ten eerste opent de studie al tijdens het curriculum nieuwe deuren. Je komt aan tafel te zitten bij partijen die je anders nooit zo had leren kennen. Als je zegt ‘ik wil je graag spreken omdat ik onderzoek doe voor RSM’ denken mensen al snel ‘o, tof!’. Denk aan een HR business partner van de hogeschool. Daarnaast kom ik bij de studie veel andere professionals tegen, van psychologen tot leidinggevenden bij de politie. Iedereen kijkt anders tegen vraagstukken aan. Dat maakt het buitengewoon boeiend en verbreedt je horizon.”

Meer informatie

Vanaf oktober 2022 kun je je weer inschrijven voor de tweejarige Parttime Master in Management. Deze deeltijdmaster bestaat uit colleges op vrijdagmiddag en online modules. Hiermee is de Nederlandstalige deeltijdstudie goed te combineren met een baan of een tweede master. 

Type
PMIM blog