Rotterdam school of Management, Erasmus University compact logo

“Welke bedrijfskundige discipline je ook kiest, welke rol je ook hebt, de keuzes die je maakt hebben altijd impact. Van de lunch die je eet tot aan de koers van de strategie van je bedrijf,” zegt Eva Rood, Director of Positive Change bij Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM). Zij geeft met haar team handen en voeten aan RSM’s missie. Want wat betekent het om a force for positive change in the world te zijn? En hoe matcht dat met business?

“We gebruiken de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties als bouwstenen voor wat deze positive change inhoudt. We willen laten zien dat je altijd kunt bijdragen aan de SDG’s en dat je invloed hebt op de wereld om je heen,” legt Eva uit.

Om die invloed en bewustwording tastbaar te maken, is er een uitgebreide videoserie rondom de SDG’s gelanceerd: hierin komen zowel docenten van RSM als managers van grote bedrijven aan het woord. “Wat heeft een macro-econoom met zero hunger (SDG 2) te maken? En hoe hebben bedrijven en bedrijvigheid impact op de SDG’s?” Eva en haar team prikkelen studenten: “Wij willen je bij RSM helpen om die impact zo positief mogelijk te laten zijn op het grotere geheel.”

Vijf minuutjes kijktijd? Aansprekende cases zijn de video van Philips over hun circulaire businessmodel en die van Eosta over verantwoordelijke consumptie

 

Winst, een mooie carrière en positieve impact

De universiteit is de plaats bij uitstek om na te denken over de toekomst. De Erasmus Universiteit leidt al decennia professionals op die in de bestuurskamers van organisaties terechtkomen.

Eva: “Ik vind het een machtig mooie uitdaging om toekomstige leiders te vertellen: er is helemaal niets mis met zakendoen, winst en streven naar een mooie carrière. Maar het is nóg mooier als je naast geld voor jou en je organisatie, ook waarde creëert voor het natuurlijke en sociale systeem waarin je opereert – en de definitie van winst op die manier invult. Als we de komende generatie managers naast kennis met de juiste mindset kunnen uitrusten, dan hebben we een enorme impact als universiteit.”

Studenten worden hier op een actieve manier bij betrokken. “Sinds twee jaar hebben we een SDG Student Ambassador netwerk. Elk jaar zijn er 17 ambassadeurs: bijna 50 studenten hebben gesolliciteerd naar deze rol op basis van hun favoriete SDG. Zij proberen in de loop van dit academische jaar impact te maken.” RSM helpt ze met de basis – Wat maakt dat je dit doel zo belangrijk vindt? Hoe kun je jouw skills, expertise en netwerk inzetten om op dit vlak impact te maken? – en de studenten geven zelf vorm aan de praktische uitvoering.

Wat is het belang hiervan? Eva is hier helder over: “Het is een heel waardevolle aanvulling op de ‘kritisch denken-houding’ die je je op de universiteit eigen maakt. Je leert zoveel van de uitdaging om niet veilig aan de zijlijn te staan en te zien wat er allemaal fout gaat, maar te ervaren wat er gebeurt als je ergens voor gaat staan.” Zelf geniet ze van de dynamiek die het met zich meebrengt: “Ik vind het motiverend om de frisse energie en blik op de wereld van de studenten mee te krijgen.”

 

Onderwijs met aandacht voor duurzaamheid

Een groot project dat het Positive Change-team gaat oppakken is de Education Audit. Alle RSM-programma’s worden hierbij doorgelicht met het oog op RSM’s missie en de SDG’s. Een voorbeeld van hoe een curriculum-onderdeel eruit kan zien met aandacht voor positive change is bijvoorbeeld de Entrepreneurial Challenge van de (Parttime) Master in Management.

Tot slot, wat betreft toekomstig onderwijs is Eva’s hoop dat landschapsherstel met een business approach op termijn in elke master aan bod gaat komen, zodat organisaties zich bewust worden van hun rol in de natuurlijke omgeving waar ze opereren. Ze zegt: “Willem Ferwerda, Executive Fellow van RSM en van oorsprong ecoloog, heeft op dat gebied een wereld voor me doen opengaan. Ecosystemen en economie zouden veel dichter bij elkaar moeten komen. Als je kijkt naar businessmodellen, zouden niet alleen financiële overwegingen aan bod moeten komen, maar ook hoe het bedrijf natuurlijk en sociaal kapitaal kan leveren.” In sommige programma’s gebeurt dit al. “Ik heb het effect gezien bij studenten als ze hiermee aan de slag gaan,” licht Eva toe. “Als je houdt van ingewikkelde puzzels, dan is dit een leuke om erbij te nemen. RSM wil pioniers opleiden, professionals met lef. Als je deze laag erbij pakt, ben je echt aan het pionieren.”

 

Meer weten over het deeltijd masterprogramma van RSM? 

Ontdek de tweejarige Parttime Master in Management en ontwikkel een brede kijk op management en business. Je kunt je weer inschrijven voor deze master vanaf oktober 2021.

Type
PMIM blog