Rotterdam school of Management, Erasmus University compact logo

“Ga ik nu fulltime werken of ben ik nog niet klaar met studeren? Ik was er best snel uit: naar mijn idee ben ik nog niet uitgeleerd.” De 24-jarige Pouria Mousavi volgt naast zijn baan de deeltijd premaster Bedrijfskunde om door te kunnen stromen naar de Parttime Master in Management. “Ik werk drie dagen in de week als werkvoorbereider bij een aannemersbedrijf in de infra-tak. Eén dag per week reserveer ik voor mijn studie en op vrijdagmiddag heb ik online college.”

Het studeren is aan het begin wel even wennen, vertelt Pouria: “Zeker als je er een werkdag op hebt zitten en ’s avonds weer verder moet met je studie. Maar qua studielast is het goed te doen. De meeste van mijn studiegenoten werken ook drie of vier dagen naast de studie.”

 

Waarom doorstuderen?

“Na mijn hbo-opleiding Civiele Techniek wist ik eigenlijk al dat ik meer wilde. De technische branche is in sommige opzichten vrij conservatief. Tijdens mijn stages werd ik nieuwsgierig naar verschillende manieren van werken en hoe je innovatie voortbrengt. Ik ging dus op zoek naar een bedrijfskundige opleiding. De verandering die soms nodig is in organisaties, is denk ik beter door te voeren met bedrijfskundige kennis.”

“De keuze voor deeltijd was heel bewust, omdat ik feeling wil houden met de technische branche,” licht Pouria toe. “Ik was er vrij snel uit dat ik aan RSM wilde studeren en ik had ook al een klik met de Erasmus Universiteit, omdat ik met de campus bekend was.”

 

Programma van de premaster

Als je vanuit het hbo komt, vormt de premaster een brug naar de master. Pouria: “De opbouw van het programma is prettig. Elk vak wordt ‘vanaf het begin’ gegeven, je hebt niet veel voorkennis nodig, en vakken sluiten goed op elkaar aan. De toetsing is een combinatie van eigen opdrachten en groepsopdrachten, dit verschilt per vak.”

Het ene vak kost meer moeite dan het andere, mede afhankelijk van je vooropleiding. “Bij het vak wetenschapsfilosofie dacht ik: ga ik dit halen? Ik heb altijd veel wiskunde gehad, dat werkt op een bepaalde manier en iets is goed of fout. Filosofie lag buiten mijn comfortzone, maar ik heb het gehaald!” Juist over dit vak vertelt Pouria enthousiast: “Het was voor mij echt een omschakeling naar een andere denkwijze, niet zwart-wit maar vanuit verschillende invalshoeken en meer op zoek naar onderliggende redenen. Ik ben me er nu bewuster van dat mensen onderling sterk verschillen in hun manier van denken.”

“De dynamiek in de klas is leuk: je hebt veel verschillende mensen met allemaal een andere achtergrond, ook van elkaar kun je leren. Je merkt dat iedereen andere voorkennis heeft. Voor sommigen is statistiek een uitdaging, dat is voor mij meer een thuiswedstrijd.”

 

Advies voor wie de opleiding overweegt

Aan een deeltijdopleiding start je niet zomaar, het is een keuze die zorgvuldig wordt gemaakt. Pouria is blij met zijn besluit: “Ik heb zelf liever dat ik iets probeer en het mogelijk niet haal, dan dat ik spijt heb dat ik het niet geprobeerd heb. Als er iets in je is wat deze studie wil doen, ga er dan voor. De opleiding is heel flexibel opgezet, dus ook als het een keer drukker is op je werk, kun je het college in het weekend terugkijken.”

“Aan het begin twijfelde ik of ik de meer theoretische stof aankon, maar als je voldoet aan de toelatingseisen hoef je je echt geen zorgen te maken. In mijn optiek hangt het voor 80 procent af van motivatie. Je komt er maar op één manier achter: door je best te doen en het te proberen. Wees niet bang om die keuze te maken en te starten.”

 

Meer weten?

Zou je een student van RSM meer over een premaster of master willen vragen? Dat kan via Talk to a current student

Type
PMIM blog