Non-profit Management

In Nederland hebben we een veerkrachtige en levendige non-profitsector die elk jaar groeit. Steeds meer mensen starten een vereniging of stichting om heel lokaal tot juist internationaal maatschappelijke problemen aan te pakken. Denk aan een lokale sportvereniging of de Voedselbank, maar ook de Oceans Cleanup, Wereld Natuurfonds of De Kankerbestrijding.  

De vaardigheden en kennis die nodig zijn om dit soort organisaties te leiden zijn uniek, en echt fundamenteel anders dan in het bedrijfsleven. Zo heeft de gemiddelde manager bij een non-profitorganisatie (NPO) of goed doel te maken met het managen van vrijwilligers en het binnenhalen van financiering zonder tegenprestatie of product. Ook moet je rekening houden met de kwetsbare reputatie van goede doelen, de uitdaging om echt maatschappelijk impact te hebben en oplossingen te bedenken voor complexe maatschappelijke problemen, zoals ongelijkheid, armoede en klimaatverandering.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook gelijkenissen met het bedrijfsleven. Zo staan NPO’s – net als bedrijven – onder druk om steeds efficiënter en effectiever te opereren. Maar kan dat op dezelfde manier benaderd worden?

Gedurende dit vak, zul je meer leren over:

 • Civil society en de non-profit organisaties die daar ontstaan
 • Het managen van dit soort organisaties (leiderschap & besturen, marketing & fundraising, HRM & vrijwilligersmanagement)
 • De uitdagingen die dit soort organisaties hebben in de huidige maatschappij
 • De samenwerkingen die NPO’s aan kunnen gaan met andere actoren, zoals het bedrijfsleven
 • Hoe je effectiviteit (impact) kan managen
 • Inzicht krijgen hoe je als bedrijf zijnde met non-profit organisaties kan samenwerken op gedeelde ambities.

Het doel van dit vak is om je te introduceren in deze managementspecialisatie en je te voorzien van basiskennis die nodig is om effectief in of met deze sector te werken. Om hiervoor een goede basis te leggen gebruiken we zowel theoretische academische kennis als praktische kennis vanuit de sector. Je zult ook je academische kennis direct vertalen naar de praktijk door middel van de toepassing in de examinering, met als basis vraagstukken van non-profit organisaties.

Leerdoelen

 • Inzicht verwerven in de verschillende organisatievormen binnen de civil society sector en welke rol deze verschillende organisatievormen ten opzichte van elkaar hebben, en ten opzichte van het bedrijfsleven en overheid.
 • Antwoord kunnen geven op de vragen hoe NPO’s en goede doelen hun strategie en portfolio’s ontwikkelen en ook hoe ze kunnen weten of ze het goed doen of niet.
 • Inzicht verwerven in hoe NPO's voor de benodigde middelen kunnen zorgen en deze kunnen manageren (o.a. financiering en  vrijwilligers).
 • Begrip ontwikkelen van welke functies besturen hebben en op welke manier het bestuur gestructureerd is en samengesteld kan worden.
 • Ontdekken hoe de relatie met bedrijfsleven en overheid is en hoe NPO’s partnerschappen kunnen ontwikkelen.