Hoewel een voltijd master sneller is, biedt een masteropleiding in deeltijd grote voordelen. Dat is ook de reden waarom RSM een deeltijd master in management in het leven heeft geroepen. Maar wat zijn de voordelen precies? En voor wie levert een deeltijdopleiding het meeste op?

Een deeltijd master is ideaal als je naast je werk of huidige studie extra kennis wilt opdoen. Bijvoorbeeld om je blik te verbreden en kennis te verdiepen, zonder dat je de hele dag in de schoolbanken zit. Op die manier kan een managementstudie een haalbare en waardevolle toevoeging zijn. Dat is bijvoorbeeld prettig voor young professionals die al enkele jaren werkervaring hebben. Maar hetzelfde geldt voor studenten die zich na hun bachelor- of masterdiploma willen ontwikkelen in een ander vakgebied.

Maar wat is nu de directe aanleiding om een deeltijd master te doen? Dr. Raymond van Wijk vertelt over zijn ervaringen als academic director van RSM’s deeltijd master. “Studenten die besluiten om een deeltijd master bij RSM te doen willen vaak later een managementrol vervullen, maar hebben deze kennis nog niet in hun eerdere studie opgedaan. Je kunt bijvoorbeeld veel weten over civiele techniek, maar begrijp je daadwerkelijk hoe jouw kennis past in het grotere geheel van het bedrijf? Daarnaast zijn er young professionals. Zij beginnen vaak met de deeltijd master omdat ze willen weten hoe bedrijven functioneren: waarom bepaalde beslissingen worden genomen, en welke consequenties die beslissingen kunnen hebben. Dat is wel nodig, bijvoorbeeld als je hogerop wilt.”

Omdat ‘management’ overal toepasbaar is, komen de studenten bij RSM vanuit alle windrichtingen. Denk aan mensen met een achtergrond in rechten of economie, of mensen die een technische of sociale studie hebben gedaan. Dit geldt al helemaal voor een deeltijdopleiding. Van Wijk ziet de achtergrond van studenten sterk uiteenlopen, van defensie tot de zorg. “Ook psychologen en sociologen worden door organisaties ingehuurd. Op die manier is een managementstudie ook voor hen van belang. Ze leren wat erbij komt kijken om voor een bedrijf te werken. Maar ook juist om zelf een bedrijf op te zetten. Hoe zet je jezelf concurrerend in de markt?”

De voordelen van een deeltijd master

Hoewel een deeltijd managementmaster ideaal is om ‘erbij’ te doen, blijft het een investering van tijd en geld. De vraag is dus wat een student concreet leert, welke voordelen zo’n master biedt, en hoe die voordelen ambitieuze studenten helpen om grip te krijgen op hun loopbaan. Van Wijk: ”Het is een investering die zich zeker terugverdient. Veel fundamentele vakgebieden komen aan bod. Denk aan financieel management, marketing, strategie en logistiek. Je leert in brede zin hoe een bedrijf werkt en hoe je goede beslissingen maakt. Als studenten tijdens de studie een baan hebben, kunnen ze de opgedane kennis bovendien meteen in de praktijk brengen. Ik hoor vaak dat studenten echt een gesprekspartner worden voor andere managers in de organisatie.”

Uit onderzoek blijkt dat deeltijdstudenten sneller stappen zetten in hun carrière. Ruim 70 procent van de studenten maakt door de studie een stap in hun loopbaan. Bijna 40 procent maakt promotie binnen het bedrijf waar ze werken, en 32 procent wisselt van werkgever tijdens of na de opleiding.*

“Dankzij de deeltijdstudie krijgen studenten een veel breder en vooral dieper blikveld van wat er gebeurt binnen bedrijven. Zij creëren daardoor kansen om in een bedrijf een stap te maken. Maar ze leren ook zichzelf beter kennen. Waar ben je echt goed in? Als je dat weet, kom je er soms achter dat een andere baan veel relevanter of interessanter is.”

Stappen in elke richting

Door een brede deeltijdstudie als management leer je dus veel over jezelf en over het bedrijfsleven. En dat is kennis waar je je hele leven iets aan hebt. Maar waar komen deeltijdstudenten van RSM nu precies terecht? “Een grote groep gaat werken in dezelfde bedrijven waar veel andere RSM-studenten aan de slag gaan. Denk aan banken, Accenture, Ernst & Young KPMG en Deloitte. Maar heb je bijvoorbeeld een technische achtergrond, dan zou je met een deeltijd master ook manager kunnen worden in een bouwbedrijf of de farmacie. Management is heel waardevol als je wilt doorgroeien binnen je vakgebied. Je kunt stappen zetten in elke richting die jij wilt.”

Meer weten

Vanaf oktober 2021 kun je je weer inschrijven voor de Nederlandstalige Parttime Master in Management. Deze master bevat online modules en colleges op vrijdagmiddag. Als je vanuit het hbo komt, dien je eerst de premaster te volgen. 

*Gebaseerd op de Parttime Master Bedrijfskunde.

Type
PMIM blog