Rotterdam school of Management, Erasmus University compact logo

“Ik was eigenlijk al bijna tien jaar hiernaartoe aan het werken.” Deeltijdstudent Volkan Tekin (30) volgt de Parttime Master in Management naast zijn baan als HR Operations Specialist. Omdat hij eerder al een master heeft afgerond, betaalt hij het niet het wettelijk collegegeld maar het hogere instellingstarief. “Dat maakt me wel extra gemotiveerd,” merkt Volkan op.

“In 2015 heb ik mijn eerste master in international public management and policy afgerond en heb toen vrij snel een interessante baan gevonden. Ik was gestationeerd in Praag en kreeg de ene na de andere internationale opdracht: Roemenië, Ierland, Polen … Hele mooie kansen. Ik was net van plan om me weer in Nederland te gaan settelen toen corona om de hoek kwam kijken.

Ik had me al ingeschreven voor de Parttime Master in Management en heb geen moment overwogen om die uit te stellen. Ik dacht juist: als je toch alles vanuit huis kunt doen, wat maakt het dan uit dat ik in het buitenland zit? Vanaf mijn studietijd wist ik al dat ik graag ook nog een business master wilde volgen. In Amerika is de combinatie van bestuurskunde en bedrijfskunde heel gebruikelijk, dan volg je bijvoorbeeld eerst een master of public administration (MPA) en vervolgens een master of business administration (MBA). Ik wilde als het ware de Nederlandse equivalent creëren.”


Internationale interesse, grenzeloze ambitie

“Van jongs af aan las ik al internationale tijdschriften, keek ik naar internationale zenders en was ik al op internationale online platforms te vinden. Tijdens mijn bachelor politicologie heb ik vakken in de VS gevolgd via een uitwisselingsprogramma en tijdens mijn master onder andere stagegelopen bij een Franse bank. Tijdens de vakanties zat ik ook nooit stil, want ik bevond me bijna elk jaar in het buitenland om daar een summer school te volgen. In één daarvan ben ik uiteindelijk gaan werken, dus ook in het werk dat ik de afgelopen jaren heb gedaan is die internationale oriëntatie terug te zien.

In mijn laatste baan heb ik HR-afdelingen opgebouwd vanaf het beginstadium en daarnaast jonge afdelingen geholpen met het opzetten van goede processen. Het was een combinatie van ondersteunend werk en veel operationele actie: de hele dag problemen oplossen. Als het project stabiel was en een bepaalde kwaliteit gewaarborgd kon worden, zat mijn taak erop. De opdrachtgevers waren Fortune 500 bedrijven zoals Unilever en Google.

 Inmiddels ben ik naar Nederland verhuisd voor een nieuwe baan. Nog steeds binnen mijn vakgebied, maar ditmaal ben ik verantwoordelijk voor de regio’s Europa, het Midden-Oosten en Afrika bij een cybersecuritybedrijf uit Silicon Valley. De perfecte gelegenheid om later de overstap te kunnen maken naar een meer strategische functie op mondiaal niveau. Ik heb enorm veel zin in deze nieuwe uitdaging!

De afgelopen jaren heb ik vaak onderzocht wat de mogelijkheden waren om een management master te halen. Ik had er zelfs voor naar Brussel of Londen willen verhuizen. Een MBA heb ik ook overwogen, maar de kosten daarvan bedragen een halve ton, daar waag je je niet snel aan met een Tsjechisch salaris. Er bestaan zo weinig parttime management masters. Toen RSM dit deeltijdprogramma lanceerde, was de keuze snel gemaakt.”


Beleving van de master

“Het vak strategisch management vond ik heel leuk. Die strategie speelt zich af op een hoog niveau. Hoewel de toepassing ervan misschien pas later komt in je carrière, herkende ik toch veel van de structuur van mijn eigen bedrijf in de theorie die we kregen. Het zorgde ervoor dat ik het bedrijf waar ik werkte beter leerde begrijpen. Dingen waar ik niet eerder bewust bij stilstond, zoals de structuur van de organisatie, kon ik opeens plaatsen door de stof. Maar ook wat een CEO doet en zegt, kan ik nu koppelen aan bepaalde strategische doelen. Ook bij andere vakken merk ik dat ik veel in de stof herken vanuit de praktijk.

Ik zou deze master typeren als ‘toegepaste wetenschap’, vanuit de theorie is de link naar de praktijk voortdurend aanwezig. Veel wordt getoetst door middel van groepsopdrachten, dit betekent best intensief samenwerken. Daar moest ik wel even aan wennen, vooral omdat bij mijn eerdere studies de nadruk op individuele opdrachten lag.

De docenten staan heel erg open voor vragen en ze stimuleren interactie. Ik ben blij dat we naar het hybride model van fysieke colleges met online lectures gaan. Samen in een collegezaal zitten geeft toch een andere dynamiek.”

 

Voor wie is de opleiding waardevol?

“Als je interesse hebt in algemeen management en goed voorbereid de arbeidsmarkt wilt betreden, raad ik de opleiding aan. Zeker als je naast een andere masteropleiding of met een niet-bedrijfskundige bachelor ook de business-kant wilt ervaren en onderzoeken. Je ziet dit ook terug bij medestudenten, waarvan de één een technische achtergrond heeft en de ander in gammawetenschappen. Ook als je een starter bent en je doorgroeimogelijkheden wilt vergroten is de master een slimme keus. Deze parttime master aan een gerenommeerd instituut leert je te kijken vanuit een ander perspectief.

Als je al flink wat werkervaring hebt en in het verleden al een master hebt afgerond, maak dan wel een zorgvuldige overweging voor jezelf. Ik volg weliswaar de master ook, maar het is niet niks om bijna twee jaar lang elke dag na je werk met je studie aan de slag te gaan. Ik werk fulltime en neem vakantiedagen op om te studeren, de meeste van mijn medestudenten werken parttime. Het gemiddelde van 20 uur per week studietijd is wel realistisch.

Ik denk dat de meerwaarde van de Parttime Master in Management op mijn CV ligt in het feit dat ik naast mijn werk nog een studie heb gedaan. Dat getuigt van doorzettingsvermogen en planningsvermogen. Daarnaast geeft het een stuk persoonlijke voldoening. Ik wilde het al heel lang en kan straks zeggen: ik heb die master gedaan.”

Type
PMIM blog