Financieel management

Financieel management

Tijdens financieel management staan de financieel-economische aspecten van het besturen van ondernemingen centraal. U onderzoekt de keuze van investeringsprojecten, vermogensstructuur, kapitaalkosten, dividendbeleid, prijsvorming op financiële markten en meer. U leert hoe u kunt omgaan met de besliscriteria voor een grote verscheidenheid aan financieel-economische vraagstukken, aan de hand van cases.

De collegereeks is verdeeld in twee delen: accounting en financiering. Accounting legt zich toe op financiële verslaglegging, verantwoording en sturing- en beheersingsvraagstukken. Financiering richt zich op het analyseren van de financiële consequenties van strategische beslissingen, het aantrekken van kapitaal en prijsvorming op financiële markten. U zult de theorie en de praktijk van grote ondernemingen discussiëren met uw studiegenoten, en aandacht schenken aan de toepasbaarheid van deze theorieën in het MKB.

Leerdoelen

Na succesvolle afronding van deze collegereeks, bent u in staat om:

 • investeringsbeslissingen te evalueren
 • de financiële consequenties van strategische beslissingen voor de financiële positie en vermogensstructuur van de onderneming te evalueren
 • uit te leggen wat de relatie tussen risico en rendement is in financiële markten, beleggingen en portefeuillevorming
 • gebruik te maken van management accounting methoden en technieken ter ondersteuning van de besluitvorming binnen de organisatie
 • te beoordelen welke rol financiële en niet-financiële maatstaven spelen bij de besturing van een organisatie
 • de rol van interne verrekensystemen binnen de organisatie te evalueren
 • te begrijpen wat de consequenties van (interne) beloningssystemen zijn voor de externe berichtgeving aan aandeelhouders en andere belanghebbenden.

Voltooiing van het Financieel management programma wordt beloond met 21 PE punten. Lees meer over PE punten voor dit programma.

 • De collegereeks Financieel management is zeer geschikt voor professionals die hun kennis en vaardigheden op dit specifieke bedrijfskundige gebied willen vergroten.

  Toelatingseisen

  U wordt tot de collegereeks toegelaten op basis van de volgende criteria:

  • Diploma van een geaccrediteerde hbo- of wo-opleiding
  • Minimaal drie jaar relevante werkervaring op hbo werk- en denkniveau.
 • Testimonial

  “Ik heb Financieel Management gekozen. De praktijkervaring van de professoren van deze en andere collegereeksen spreekt mij enorm aan. Niet alleen het inzicht in de financiële aspecten van een corporate, de financiële markten en de combinatie hiervan met de strategie van een onderneming zijn waardevol, maar ook de psychologische achtergrond van mensen komt aan de orde in de collegereeks Financieel Management.”
  Roderick Goos, Relatiemanager Business Banking, ING-Group

 • Drs. Hans Haanappel is de kerndocent van de collegereeks Financieel management.

  Hans Haanappel 

  Hans Haanappel is gespecialiseerd in bedrijfswaardering, financiële modellering, private equity en toegepaste corporate finance. Hij doceert en geeft lezingen aan kaderleden van corporate finance-afdelingen van investeringsbanken en private equity-bedrijven als in-house training, evenals master- en doctoraatsstudenten aan business schools in Nederland. Hij adviseert ook over bedrijfswaardering en corporate finance bij verschillende corporate finance boetieks en adviesbureaus. Hans studeerde corporate finance aan de Universiteit van Tilburg en studeerde cum laude af.

 • We verwelkomen u graag op onze campus in Rotterdam voor de Nederlandstalige collegereeks Financieel management.

  Data

  De collegereeks bestaat uit zes interactieve avondcolleges op de campus en vier online sessies.

  De colleges zullen van januari tot en met mei 2019 wekelijks plaatsvinden op doordeweekse avonden tussen 19:00 en 22:00 uur. 

  9 januari 2019
  30 januari 2019
  6 februari 2019

  13 maart 2019
  24 april 2019

  7 mei 2018
  18 mei 2018 (tentamen)

  Deze collegereeks is volgeboekt.* 

  * Neem conctact op met onze programme manager Linda Smol om op de wachtlijst voor januari 2019 geplaatst te worden.

  Kosten

  € 2.750 (excl. BTW) per collegereeks, inclusief lesmateriaal.
  10% korting voor EUR and RSM alumni.

  Annulering

  Annuleringen moeten worden vermeld via openprogrammes@rsm.nl. Bij annulering wordt de deelnemer geacht te betalen:

  • 25% van de cursusprijs tot 14 dagen voor de startdatum van het programma
  • 75% van de cursusprijs tussen 14 en 7 dagen voor de startdatum van het programma
  • 100% van de cursusprijs bij annulering minder dan 7 dagen voor de startdatum van het programma
  • 100% van de cursusprijs nadat het programma is gestart.

  ​​​Vervanging

  Bij verhindering kan de deelnemer een collega van hetzelfde bedrijf aanwijzen die hem of haar bij hetzelfde programma zonder extra kosten kan vervangen.

  Algemene voorwaarden

  Bekijk de algemene voorwaarden. 

  Locatie

  Programma's vinden plaats bij Rotterdam School of Management, Erasmus University, Bayle (J) Building, Burgemeester Oudlaan 50, Rotterdam. 

  Accommodatie

  Voor een hotelovernachting in Rotterdam raden wij Novotel Rotterdam Brainpark aan, dat naast de universiteit is gelegen.