New business: innovatie en ondernemerschap

New business: innovatie en ondernemerschap

U richt zich tijdens deze colleges op het realiseren van nieuwe bedrijvigheid in de breedste zin van het woord. New business development is relevant in nieuwe en bestaande, kleine en grote, en profit en non-profit organisaties. Het kan gestalte krijgen door bijvoorbeeld het starten van nieuwe bedrijven of business units, de ontwikkeling van diensten of producten, of procesverbeteringen. Tijdens deze collegereeks ligt de nadruk op twee disciplines: ondernemerschap en innovatie. Kenmerkend voor new business development is de inzet van creativiteit, kennis en vaardigheden voor het oplossen van problemen, en het benutten van kansen.

Leerdoelen

Na succesvolle afronding van deze collegereeks, heeft u de volgende leerdoelen behaald:

 • inzicht in de theorie en praktijk van new business, met specifieke kennis van innovatie en ondernemerschap
 • kennis van de belangrijkste strategieën en tactieken van ondernemerschap, en tussenfasen in het proces van ondernemerschap, zoals kansen zien, beoordelen en realiseren, en diverse determinanten, voorwaarden en mogelijkheden tot groei
 • kennis van verschillende vormen van innovatie, bijvoorbeeld radicaal, architecturaal, en modulair
 • kennis van fasen in de ontwikkeling van technologieën, fasen in het innovatieproces, en determinanten, voorwaarden en mogelijkheden
 • het vermogen om situaties die vragen om new business, dan wel waar new business vastloopt, te herkennen en uitgewerkte oplossingen aan te dragen
 • inzicht in de eigen mate van ondernemerschap en hoe u dit kunt ontwikkelen
 • vaardigheid met tools en technieken die in de praktijk van ondernemerschap en innovatiemanagement worden gebruikt, alsmede het vermogen deze naar waarde te schatten en te evalueren
 • kritische benadering over hoe u de theorie over new business in de praktijk kunt toepassen.

Deze opleiding is onderdeel van de masteropleiding Bedrijfskunde. Volgt u liever een stand alone programma, bekijkt u dan het New Business Development programma.

 • De collegereeks New business: innovation en entrepreneurship is zeer geschikt voor professionals die hun kennis en vaardigheden op dit specifieke bedrijfskundige gebied willen vergroten.

  Toelatingseisen

  U wordt tot de collegereeks toegelaten op basis van de volgende criteria:

  • Diploma van een geaccrediteerde hbo- of wo-opleiding
  • Minimaal drie jaar relevante werkervaring op hbo werk- en denkniveau.

  De collegereeks New business: innovatie en ondernemerschap is een Nederlandstalig programma. Als u voorkeur heeft voor een Engelstalig programma, bekijk dan het New Business Development programma van RSM. 

 • Prof. Jan van den Ende is de kerndocenten van de collegereeks New business: innovation and entrepreneurship.

  Prof. Jan van den Ende
  Jan van den Ende is professor of management of technology and innovation at RSM. His expertise is in the development process of new products and services in firms – a process that is important for a company’s performance. Creating ideas, selecting projects, developing products and commercialising them must be well organised. By studying innovation in firms such as ING, ASML, Philips and Unilever, Jan’s research group investigates the effects of networks between people at the forefront of innovation, the proper balance between freedom and control in innovation activities, and innovation activities in service and creative firms.

 • Data

  We verwelkomen u graag op onze campus in Rotterdam voor de Nederlandstalige collegereeks New business: innovation and entrepreneurship. 

  Data

  De collegereeks bestaat uit zeven interactieve avondcolleges op de campus en drie online sessies waar theorie en praktijk worden afgewisseld met gastcolleges van ondernemers, real-life case studies, simulatiespelen en online tests.

  De colleges zullen van januari tot en met april 2019 wekelijks plaatsvinden op doordeweekse avonden tussen 19:00 en 22:00 uur. 

  14 januari 2019
  21 januari 2019
  28 / 31 januari 2019*

  4 februari 2019
  online college (tba)
  5 maart 2019

  25  / 26 maart 2019*
  9 april 2019
  13 april 2019 (tentamen)

  * Voor deze data is de inschrijving gesloten.

  Kosten

  € 2.750 (excl. BTW) per collegereeks, inclusief lesmateriaal.
  10% korting voor EUR and RSM alumni.

  Annulering

  Annuleringen moeten worden vermeld via openprogrammes@rsm.nl. Bij annulering wordt de deelnemer geacht te betalen:

  • 25% van de cursusprijs tot 14 dagen voor de startdatum van het programma
  • 75% van de cursusprijs tussen 14 en 7 dagen voor de startdatum van het programma
  • 100% van de cursusprijs bij annulering minder dan 7 dagen voor de startdatum van het programma
  • 100% van de cursusprijs nadat het programma is gestart.

  ​​​Vervanging

  Bij verhindering kan de deelnemer een collega van hetzelfde bedrijf aanwijzen die hem of haar bij hetzelfde programma zonder extra kosten kan vervangen.

  Algemene voorwaarden

  Bekijk de algemene voorwaarden. 

  Locatie

  Programma's vinden plaats bij Rotterdam School of Management, Erasmus University, Bayle (J) Building, Burgemeester Oudlaan 50, Rotterdam. 

  Accommodatie

  Voor een hotelovernachting in Rotterdam raden wij Novotel Rotterdam Brainpark aan, dat naast de universiteit is gelegen.