Filosofie in het Bedrijfsleven (Philosophy in Business)

Filosofie in het Bedrijfsleven (Philosophy in Business)

Hoe ziet u uw werk, uw organisatie en uzelf? Leer nieuwe perspectieven, logica en kritisch te denken en reflecteren over moraliteit, rationaliteit en gedrag. Onderzoek ook welke implicaties vondsten in de gedragseconomie hebben voor marketing, HR, leiderschap en beleidsontwikkeling in de zeven sessies van Filosofie in het Bedrijfsleven met gerenommeerde filosofen van de Erasmus School of Philosophy aan de Erasmus Universiteit.

Nieuwe perspectieven in de praktijk

U ontdekt met professor Wiep van Bunge hoe praktisch de abstracte filosofie kan zijn. Bart Leeuwenburgh brengt u naar de oorsprong van competitie en overleven, terwijl Paul Schuurman overlevings- en overwinningsstrategiën in historische en huidige context vergelijkt. Met Jos de Mul gaat u in op de rol van technologie in de samenleving en de toekomstbeelden die daarbij horen.

Tijdens de bijeenkomst met Patrick Delaere stelt u zich de vraag: waarom moreel zijn? Daarnaast gaat u in op de vraag wat de concepten authenticiteit en integriteit betekenen en hoe u daar voor uzelf invulling aan kunt geven. Conrad Heilmann behandelt rationaliteit, reflectie en gedrag: welke implicaties hebben vondsten in de gedragseconomie voor marketing, HR, leiderschap en beleidsontwikkeling? Verder helpt hij u bij het analyseren en construeren van logische argumenten.

De koppeling naar uw praktijk wordt gewaarborgd door een opdracht: u ontwikkelt een organisationele utopie, waarin zowel de concepten van dit programma als uw persoonlijke waarden, integriteit en overtuigingen een plek vinden.

Bij Filosofie in het Bedrijfsleven heeft u de kans om in een kleine groep, met sterke nadruk op interactie en filosofische vragen, te reflecteren onder deskundige begeleiding om de volgende stap te zetten in uw ontwikkeling en die van uw organisatie.

Leerdoelen

Door mee te doen aan dit programma:

 • genereert u nieuwe ideeën voor uw organisatie
 • kijkt u met nieuwe ogen naar uw dagelijkse praktijk
 • reflecteert u op uw waarden en versterkt de koppeling met uw gedrag
 • oefent en versterkt u uw kritisch denkvermogen, reflectie en logica
 • verruimt u uw blikveld en leert u andere perspectieven kennen
 • wisselt u van gedachten met gerenommeerde en inspirerende filosofen
 • leert u welke implicaties vondsten in de gedragseconomie hebben voor marketing, HR, leiderschap en beleidsontwikkeling.

Dit unieke programma wordt u aangeboden door RSM Executive Education in samenwerking met de Erasmus School of Philosophy.

 • Dit programma is voor leidinggevenden, ondernemers en professionals die verdieping zoeken in hun denken over werk, organisatie en zichzelf, onafhankelijk van functie of senioriteit.

 • Het Filosofie in het Bedrijfsleven programma staat onder leiding van:

  Prof. Wiep van Bunge
  Prof. dr. Wiep van Bunge is als hoogleraar Geschiedenis van de filosofie verbonden aan de Erasmus School of Philosophy. Hij is de auteur van onder andere From Stevin to Spinoza (2001), Spinoza Past and Present (2012) en From Bayle to the Batavian Revolution (2018). Verder redigeerde hij een reeks van bundels en naslagwerken over vroegmoderne filosofie en maakte hij deel uit van het team dat de omvangrijke briefwisseling van Pierre Bayle uitgaf (1999-2017). Hij is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

  Dr. Bart Leeuwenburgh
  Dr. Bart Leeuwenburgh is onderwijsdirecteur van de Erasmus School of Philosophy. Hij was mederedacteur van het Dictionary of Seventeenth and Eighteenth-Century Dutch Philosophers (2003). In 2009 promoveerde hij op de beoordeling van Darwins theorie van natuurlijke selectie in Nederland.

  Dr. Paul Schuurman
  Dr. Paul Schuurman is hoofddocent geschiedenis van de wijsbegeerte aan de Erasmus School of Philosophy. Hij schreef over de filosofie van John Locke en René Descartes. Hij publiceerde Ideas, Mental Faculties and MethodThe Logic of Ideas of Descartes and Locke (Leyden: Brill, 2004), een online uitgave van manuscripten van Locke, en publiceert de laatste jaren over het onderwerp oorlog in de ideeëngeschiedenis.

  Prof. dr. Jos de Mul
  Prof. dr. Jos de Mul is hoogleraar wijsgerige antropologie aan de Erasmus School of Philosophy. Daarnaast was hij gasthoogleraar op universiteiten in onder meer Ann Arbor, Shanghai en Kyoto. Zijn boeken – waaronder Het romantische verlangen in (post)moderne kunst en filosofie (4de druk 2007), Cyberspace Odyssee (6de druk 2010) en De domesticatie van het noodlot (5de druk 2016) – zijn in meerdere talen vertaald. In 2014 schreef hij het Essay van de Maand van de Filosofie: Kunstmatig van nature. Onderweg naar Homo sapiens 3.0. Behalve wetenschappelijk werk publiceert hij ook regelmatig essays in de NRC, Trouw, Vrij Nederland en De Groene Amsterdammer.

  Dr. Patrick Delaere
  Dr. Patrick Delaere was lange tijd werkzaam in de kinder- en jeugdpsychiatrie en studeerde wijsbegeerte aan de Universiteit Utrecht. Momenteel is hij als universitair docent praktische filosofie verbonden aan de Erasmus School of Philosophy, waar hij in 2010 promoveerde op een proefschrift getiteld Practical Identity. An essay on personhood, autonomy, and pathology.

  Dr. Conrad Heilmann
  Dr. Conrad Heilmann is universitair hoofddocent filosofie aan de Erasmus School of Philosophy en mededirecteur van het Erasmus Institute for Philosophy and Economics (EIPE). Zijn onderzoek richt zich op filosofische onderwerpen op het gebied van economie en management, waaronder eerlijkheid, meten, en de grondslagen van besluitvorming en speltheorie. Hij is lid van het Erasmus-initiatief Dynamics of Inclusive Prosperity en research associate in de LSE Choice Group aan de London School of Economics (LSE). Hij doceert wetenschapsfilosofie en argumentatietheorie voor promovendi van RSM.

  Ricardo Uijen
  Ricardo Uijen is managing partner van strategie-adviesbureau Thaesis. Voordat hij bij Thaesis partner werd, had Uijen een aantal eigen ondernemingen. Hij adviseert over strategie- en organisatievraagstukken in onder andere zorg, media, onderwijs en zakelijke dienstverlening. Hij heeft meerdere filosofische leergangen gevolgd waarmee hij zijn persoonlijke en professionele leven verrijkt. Uijens ambitie is om bij te dragen aan het toepassen van filosofie in het bedrijfsleven. Naast zijn werk bij Thaesis is hij betrokken bij een aantal maatschappelijke initiatieven en ondernemingen. Ricardo Uijen is cum laude alumnus van de Universiteit van Tilburg (Strategic Management).

 • When you participate in one of our face-to-face programmes, we’ve taken the measures to assure your health and safety. Should regulations change, you can defer your registration free of charge.

  Data

  We verwelkomen u graag op onze campus in Rotterdam voor het Nederlandstalige programma Filosofie in het Bedrijfsleven. Het programma bestaat uit een kick-off plus zes bijeenkomsten, telkens van 16.00-21.00 uur.

  Voor meer informatie over data kunt u contact opnemen met onze programme advisor Eugène Kerpen

  Kosten

  2020
  € 2.500 (excl. 21% BTW) inclusief lesmateriaal en diners. De kosten zijn exclusief accommodatie.
  10% korting voor Erasmus University Rotterdam en RSM alumni. Lees meer over de korting.

  Algemene voorwaarden

  Onze Algemene Voorwaarden zijn van toepassing wanneer u zich inschrijft voor een open programma. Bekijk de algemene voorwaarden en lees meer over het beleid voor annuleren, uitstellen en vervangende deelname.

  Locatie

  Programma's vinden plaats bij Rotterdam School of Management, Erasmus University, Bayle (J) Building, Burgemeester Oudlaan 50, Rotterdam. 

  Accommodatie

  Voor een hotelovernachting in Rotterdam raden wij Novotel Rotterdam Brainpark aan, dat naast de universiteit is gelegen.

 • “De wereld gaat steeds sneller en soms lopen we tegen grenzen aan van wat moreel verantwoord is. In dit leuke en leerzame programma krijg je nieuwe inzichten buiten het ‘winst-doel’ om en dat maakt je scherp. Frisse perspectieven en filosofische thema’s worden toepasbaar gemaakt op een manier dat jij er wat aan hebt, denk hierbij aan management, strategie of marketing. Het is verrijkend want je denkt na over het oplossen van problemen en de gevolgen daarvan. Daarnaast is de sfeer en de kwaliteit bij RSM uitstekend. Dit programma is een aanrader, zeker voor senior management!”
  drs. Maurits Speksnijder, managing director bij Randstad Consultancy

  “Ik ben door dit programma flink aan het denken gezet. De invalshoeken van de docenten geven een nieuwe blik op de wereld. Oude denkbeelden worden in een nieuw jasje aangeboden. We hebben gebruiken binnen bedrijven onderzocht en nieuwe manieren van analyse geleerd. Dit programma helpt je om kritisch te zijn en positief te blijven handelen. De docenten en mededeelnemers denken allemaal mee en geven feedback op jouw casussen en dat is uniek en leuk! De nieuwe perspectieven en ingewikkelde stof zijn direct toepasbaar in mijn werk.”
  Henk Koster, coordinerend adviseur bedrijfsvoering bij het Ministerie van Defensie

 • When you participate in one of our face-to-face programmes, we’ve taken the measures to assure your health and safety. Should regulations change, you can defer your registration free of charge.

  Voor meer informatie over data kunt u contact opnemen met onze programme advisor Eugène Kerpen