Filosofie in het Bedrijfsleven

Filosofie in het Bedrijfsleven

Door reflectie onder deskundige begeleiding zet u de volgende stap in uw ontwikkeling en die van uw organisatie. Rotterdam School of Management, Erasmus University (RSM) en de Erasmus School of Philosophy bieden u in samenwerking dit unieke programma aan. In zeven avonden brengen gerenommeerde filosofen u in contact met nieuwe perspectieven op uw werk, uw organisatie en uzelf.

Leer andere perspectieven kennen

De aftrap wordt gedaan door professor Wiep van Bunge, die laat zien hoe praktisch de abstracte filosofie kan zijn. Awee Prins helpt u ‘loskloppend’ te denken. Jos de Mul gaat in op de rol van technologie in de samenleving en de toekomstbeelden die daarbij horen. Tijdens de bijeenkomst met Patrick Delaere stelt u zich de vraag: waarom moreel zijn? Daarnaast gaat u in op de vraag wat de concepten authenticiteit en integriteit betekenen en hoe u daar voor uzelf invulling aan kunt geven. Conrad Heilmann behandelt rationaliteit en gedrag: welke implicaties hebben vondsten in de gedragseconomie voor marketing, HR, leiderschap en beleidsontwikkeling? Verder helpt hij u bij het analyseren en construeren van logische argumenten.

Dit programma biedt u de kans om in een kleine groep, met sterke nadruk op interactie, te reflecteren op relevante onderwerpen. De koppeling naar uw praktijk wordt gewaarborgd door een opdracht: u ontwikkelt een organisationele utopie, waarin zowel de concepten van dit programma als uw persoonlijke waarden en overtuigingen een plek vinden.

Leerdoelen

Door mee te doen aan dit programma:

 • genereert u nieuwe ideeën voor uw organisatie
 • kijkt u met nieuwe ogen naar uw dagelijkse praktijk
 • reflecteert u op uw waarden en versterkt de koppeling met uw gedrag
 • oefent en versterkt u uw kritisch denkvermogen
 • verruimt uw blikveld en leert u andere perspectieven kennen
 • wisselt u van gedachten met gerenommeerde en inspirerende filosofen.
 • Dit programma is voor leidinggevenden, ondernemers en professionals die verdieping zoeken in hun denken over werk, organisatie en zichzelf, onafhankelijk van functie of senioriteit.

 • Het Filosofie in het Bedrijfsleven programma staat onder leiding van:

  Prof. Wiep van Bunge
  Prof. dr. Wiep van Bunge (1960) is als hoogleraar Geschiedenis van de filosofie verbonden aan de Erasmus School of Philosophy. Hij is de auteur van onder andere From Stevin to Spinoza (2001), Spinoza Past and Present (2012) en From Bayle to the Batavian Revolution (2018). Verder redigeerde hij een reeks van bundels en naslagwerken over vroegmoderne filosofie en maakte hij deel uit van het team dat de omvangrijke briefwisseling van Pierre Bayle uitgaf (1999-2017). Hij is lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

  Dr. Awee Prins
  Dr. Awee Prins (1957) is associate professor in de filosofie van mens en cultuur. Hij is oprichter en decaan van de Erasmus Honours Academy. Zijn onderzoek is gericht op filosofie en literatuur en op het werk van Martin Heidegger. Zijn PhD-dissertatie Uit Verveling (2007) werd een bestseller. Hij ontving in 2006 de prestigieuze Onderwijsprijs van de Erasmus Universiteit Rotterdam voor zijn uitstekende onderwijs.

  Prof. dr. Jos de Mul
  Prof. dr. Jos de Mul is hoogleraar wijsgerige antropologie aan de Erasmus School of Philosophy. Daarnaast was hij gasthoogleraar op universiteiten in onder meer Ann Arbor, Shanghai en Kyoto. Zijn boeken – waaronder Het romantische verlangen in (post)moderne kunst en filosofie (4de druk 2007), Cyberspace Odyssee (6de druk 2010) en De domesticatie van het noodlot (5de druk 2016) – zijn in meerdere talen vertaald. In 2014 schreef hij het Essay van de Maand van de Filosofie: Kunstmatig van nature. Onderweg naar Homo sapiens 3.0. Behalve wetenschappelijk werk publiceert hij ook regelmatig essays in de NRC, Trouw, Vrij Nederland en De Groene Amsterdammer.

  Dr. Patrick Delaere
  Dr. Patrick Delaere was lange tijd werkzaam in de kinder- en jeugdpsychiatrie en studeerde wijsbegeerte aan de Universiteit Utrecht. Momenteel is hij als universitair docent praktische filosofie verbonden aan de Erasmus School of Philosophy, waar hij in 2010 promoveerde op een proefschrift getiteld Practical Identity. An essay on personhood, autonomy, and pathology.

  Dr. Conrad Heilmann
  Dr. Conrad Heilmann is universitair hoofddocent filosofie aan de Erasmus School of Philosophy en mededirecteur van het Erasmus Institute for Philosophy and Economics (EIPE). Zijn onderzoek richt zich op filosofische onderwerpen op het gebied van economie en management, waaronder eerlijkheid, meten, en de grondslagen van besluitvorming en speltheorie. Hij is lid van het Erasmus-initiatief Dynamics of Inclusive Prosperity en research associate in de LSE Choice Group aan de London School of Economics (LSE). Hij doceert wetenschapsfilosofie en argumentatietheorie voor promovendi van RSM.

  Ricardo Uijen
  Ricardo Uijen (1986) is managing partner van strategie-adviesbureau Thaesis. Voordat hij bij Thaesis partner werd, had Uijen een aantal eigen ondernemingen. Hij adviseert over strategie- en organisatievraagstukken in onder andere zorg, media, onderwijs en zakelijke dienstverlening. Hij heeft meerdere filosofische leergangen gevolgd waarmee hij zijn persoonlijke en professionele leven verrijkt. Uijens ambitie is om bij te dragen aan het toepassen van filosofie in het bedrijfsleven. Naast zijn werk bij Thaesis is hij betrokken bij een aantal maatschappelijke initiatieven en ondernemingen. Ricardo Uijen is cum laude alumnus van de Universiteit van Tilburg (Strategic Management).

 • Data

  Eerste helft 2019 > Meld u nu aan

  Fee

  € 2,450 (excl. 21% BTW) inclusief lesmateriaal, lunches en snacks. De kosten zijn exclusief accommodatie.

  Annulering

  Annuleringen moeten worden vermeld via openprogrammes@rsm.nl. Bij annulering wordt de deelnemer geacht te betalen:

  • 25% van de cursusprijs tot 14 dagen voor de startdatum van het programma
  • 75% van de cursusprijs tussen 14 en 7 dagen voor de startdatum van het programma
  • 100% van de cursusprijs bij annulering minder dan 7 dagen voor de startdatum van het programma
  • 100% van de cursusprijs nadat het programma is gestart.

  ​​​Vervanging

  Bij verhindering kan de deelnemer een collega van hetzelfde bedrijf aanwijzen die hem bij hetzelfde programma zonder extra kosten kan vervangen.

  Algemene Voorwaarden

  Bekijk de algemene voorwaarden. 

  Locatie

  Programma's vinden plaats bij Rotterdam School of Management, Erasmus University, Bayle (J) Building, Burgemeester Oudlaan 50, Rotterdam. 

  Hotelaccommodatie

  Voor een hotelovernachting in Rotterdam raden wij Novotel Rotterdam Brainpark aan, dat naast de universiteit is gelegen.

 • Het Filosofie in het Bedrijfsleven programma wordt op verschillende data aangeboden. U kunt zich registreren voor de data die u het best uitkomen: