Sociaal Ondernemen

Sociaal Ondernemen

Het creëren van maatschappelijke waarde wordt steeds belangrijker voor (toekomstige) managers. Bedrijven moeten steeds beter nadenken over hun rol in de samenleving. En goede doelen, non-profit organisaties en maatschappelijke organisaties willen en moeten steeds meer professionaliseren.

Vanuit bedrijfskundig en management perspectief

In de cursus ‘Sociaal Ondernemen’ leert u over deze managementspecialisatie. U ontwikkelt kennis die nodig is om als sociale ondernemer succesvol te zijn, vanuit bedrijven met sociale ondernemingen samen te werken en om na te denken wat het bedrijfsleven kan leren van sociaal ondernemerschap. Maar u leert ook om vanuit een bedrijfskundig perspectief te kijken naar sociaal ondernemen. Er is namelijk bij succesvol ondernemerschap meer nodig dan alleen de passie om een maatschappelijk probleem op te lossen.

Leerdoelen

Na succesvolle afronding van deze training kunt u:

 • de belangrijkste uitdagingen van het managen van een sociale onderneming bevatten
 • uitleggen hoe sociale ondernemers en bedrijven van elkaar kunnen leren en hoe zij samen kunnen werken
 • een sociale onderneming positioneren ten opzichte van een traditioneel bedrijf en ten opzichte van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)
 • de (in)effectiviteit van sociale ondernemers beoordelen
 • de aangereikte theorie toepassen op praktische organisatievraagstukken
 • de basisprincipes van specifieke aandachtsgebieden van sociale ondernemers toepassen in uw werkomgeving, bijvoorbeeld impactcreatie, goed bestuur, vrijwilligersmanagement en fondsenwerving.
 • Deze cursus is interessant voor managers in het bedrijfsleven die meer willen leren om de samenleving binnen te brengen bij hun eigen organisatie, hun kennis verder willen ontwikkelen en op nieuwe manier naar organisatiedoelstellingen willen kijken. De cursus is ook voor sociale ondernemers die willen reflecteren op hun eigen dagelijkse praktijk en kennis willen maken met frameworks die men kan gebruiken voor de ontwikkeling en verdere professionalisering van hun organisatie.

  Toelatingseisen

  U wordt tot de collegereeks toegelaten op basis van de volgende criteria:

  • Diploma van een geaccrediteerde hbo- of wo-opleiding
  • Minimaal drie jaar relevante werkervaring op hbo werk- en denkniveau.
 • Prof. Lucas Meijs en dr. Lonneke Roza zijn de kerndocenten van de collegereeks Sociaal Ondernemen.

  Dr. Lonneke Roza
  Dr. Lonneke Roza is assistent professor aan RSM, gespecialiseerd in niet-commerciële strategieën van bedrijven om een sociale impact te maken. Haar onderzoeksinteresse ligt op het gebied van (medewerkersbetrokkenheid bij) maatschappelijk betrokken ondernemen en corporate foundations. Ze is de voorzitter van het bestuur van Vattenfall Foundation en bestuurslid van Facilicom Foundation, KPN Mooiste Contact Fonds en Lokale Fondsen Nederland. Daarnaast geeft ze les in sociaal ondernemerschap en corporate social investments in masteropleidingen van RSM. Lonneke geeft ook één- en tweedaagse trainingen, workshops en masterclasses voor professionals.

  Prof. Lucas Meijs
  Prof. dr. Lucas Meijs is hoogleraar strategische filantropie en vrijwilligerswerk aan RSM. Zijn onderzoek richt zich op vrijwilligersmanagement, maatschappelijke betrokkenheid van derde partijen zoals bedrijven, en involved learning. Hij richt zich ook op strategische filantropie, burgerschap en de maatschappij, en sociaal ondernemerschap. Lucas publiceert regelmatig in internationale en Nederlandse wetenschappelijke publicaties, en hij was de eerste niet-Amerikaanse hoofdredacteur van Nonprofit and Voluntary Sector Quarterly (2010-2016). Lucas is bestuurslid van ING Nederland Fonds en Kiwa ISA Sport, en ambassadeur van www.kinderzwerfboek.nl. Hij is zeven jaar lid geweest van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) en van de Landelijke Commissie Vrijwilligersbeleid (VWS).

 • Data

  De collegereeks bestaat uit acht interactieve avondcolleges op de campus. De colleges zullen van januari tot en met april 2020 wekelijks plaatsvinden op doordeweekse avonden tussen 19:00 en 22:00 uur.

  Activiteit Datum / 19.00-22.00 uur
  College 1 Dinsdag 28 januari 2020
  College 2 Dinsdag 11 februari 2020
  College 3 Donderdag 27 februari 2020
  College 4 Donderdag 5 maart 2020
  College 5 Donderdag 19 maart 2020
  College 6 Donderdag 2 april 2020
  College 7 Donderdag 16 april 2020
  College 8 Donderdag 30 april 2020
  Opdracht Inleverdatum: zondag 10 mei 2020

  * Voor deze data is de inschrijving gesloten.

  Kosten

  € 2.250 (excl. BTW), inclusief lesmateriaal en catering. RSM en de docenten vinden educatie voor de filantropiesector en de ontwikkeling van sociaal ondernemen belangrijk. Tegelijkertijd zijn de ontwikkelingsbudgetten in deze sector erg laag. Daarom bieden wij deze cursus tegen gereduceerd tarief aan voor maatschappelijke organisaties, goede doelen en sociale ondernemers die een ANBI-status hebben. Het speciale tarief voor deze organisaties is € 750 (excl. BTW).

  10% korting voor Erasmus University Rotterdam en RSM alumni. Lees meer over de korting.

  Algemene voorwaarden

  Onze Algemene Voorwaarden zijn van toepassing wanneer u zich inschrijft voor een open programma. Bekijk de algemene voorwaarden en lees meer over het beleid voor annuleren, uitstellen en vervangende deelname.

  Locatie

  Programma's vinden plaats bij Rotterdam School of Management, Erasmus University, Bayle (J) Building, Burgemeester Oudlaan 50, Rotterdam. 

  Accommodatie

  Voor een hotelovernachting in Rotterdam raden wij Novotel Rotterdam Brainpark aan, dat naast de universiteit is gelegen.